Coronavirus

Find svar på dine spørgsmål om Coronavirus

Gå til sidens indhold
29. september 2011 Af Erik Nicolaisen Høy

Største danske ebogssamling?

Med linkhenvisninger til over 3.000 digitaliserede bøger fra perioden 1670-1870 har Københavns Biblioteker nu Danmarks måske største e-bogs-"bibliotek".

Mit projekt med at lægge link fra Københavns Bibliotekssystem til Google Bogsøgning er nu færdigt. Det er blevet til omkring 2.400 titler. Hertil kommer at ud af disse er der ca. 95 tidsskrifter og årbøger med ialt 750 bind, hvilket bringer antallet på over 3.000. Hertil kommer et stort antal dobbelteksemplarer. Jeg har registreret omkring 5.000 bind, så der er måske 2.000 dubletter.

Af dette antal, har Københavns Biblioteker i analog papirform ca. 620, eller 1/5. Så groft sagt har projektet "foræret" København omkring 2.400 titler.

Dette bringer projektet komfortabelt foran Det Kongelige Biblioteks Kulturperler, som ifølge bibliotekets hjemmeside omfatter 2.600 bind (det kan dog være forældede tal).

Hvad så med det nationale plan? Jeg har opgivet at tænke på det. Siden 29. januar 2009, hvor Bibliotek og Medier afslog at støtte projektet, har jeg ikke set den store entusiasme fra officielt hold omkring digitalisering. Københavns katalogafdeling har dog på alle måder været utrolig behjælpelig med at bistå med at holde det faglige katalogarbejde forsvarligt.

Nu ligger de der så: Til fri afbenyttelse for Københavns borgere og for andre som måtte finde på at søge i Københavns Biblioteksbase. I første omgang har det synliggjort de digitaliserede bøger nødtørftigt. Skulle projektet  fuldendes, burde posterne beriges med emneord og andre ting som ville gøre at de kommer frem ved søgninger i basen.

Anvendeligt? Aner det ikke. Tiden vil vise det. At det er kvalitet, det kan jeg stå inde for. Det er videnskabelige biblioteker som står bag digitaliseringen. Der er visse emner hvor jeg formoder der er god brug for det. Krigen 1864, Treårskrigen, Struensee og Caroline Mathilde, Koleraepidemier.

I det hele tager aner vi intet om hvordan digitaliserede bøger bliver modtaget af publikum, for vi har ingen praksis for det. Kun for udlandet. Så det er også i dette lys, projektet skal ses: Lad os dog nu snart få nogle erfaringer med dette nye medie! Lad praksis og anvendelse af dem vise hvad det kan bruges til!

Er det tilgængeligt for moderne mennesker? Jo, det er det da, med visse forbehold. De gotiske bogstaver kan være svære at læse. Men i forhold til de analoge bøger kan Google Bogsøgning omskrive bogstaverne til moderne typer. Godt med nogen gange med en ganske betydelig fejlmargen. Læsbarheden er ok, synes jeg. Selvfølgelig er det gammeldags retskrivning og formuleringer.

Meget af stoffet er selvfølgelig forældet, i den forstand at videnskaben har flyttet sig meget. Men selv sådanne værker er et tidsbillede på hvor langt videnskaben var nået. Meget er imidlertid værdifuldt kildemateriale og samtidshistorie som er helt unikt og nu altså meget nemt tilgængeligt. Hvor det før i tiden ofte krævede adgang til fx Det Kongelige Biblioteks læsesale.

Det er synd at Google Bogsøgning er så dårlig at ikke kan bruges til ret meget. Det er også synd at Bibliotek.dk ikke kan søge i fuldtekstbøger. Med dette "håndarbejdsprojekt" har jeg forsøgt at vise at der findes mellemløsninger. Og forhåbentligt vil det kunne være en øjenåbner (en af dem), så bogelskere og bogverdenen får øjnene op for muligheder og begrænsninger. Vi er i Danmark end ikke nået til eksperimentalstadiet. Det hele foregår på snakkeområdet.

Jeg er udmærket klar over at dette projekt befinder sig i et meget lille hjørne. Men det siger så meget mere om den misere dansk bogbranche er havnet i. Tænk at vi skal lade os nøje med dette! Dette er åbenbart det eneste ladesiggørlige! Og helt ærligt: Det er sgu da for ringe, undskyld sprogbruget.

Personligt har det været en meget spændende opgave. Jeg har lært utroligt meget om denne periode i dansk litteratur. Og har allerede skrevet en del om det på webloggen, så jeg skal ikke trætte læserne yderligere.