Tilmeld dig

Forbundet Kultur og Informations generalforsamling 2021

Gå til sidens indhold

2011

 • 30. november 2011 Biblab-tænketank

  Som nyere ansvarlig for Biblab-kataloget, inviterede jeg i foråret en gruppe regionskolleger til en workshop – med det formål at skabe nye kurser og temadage, undersøge hvilke interesser og faglige ”huller”, der findes i regionen, samt indhente nye navne til rækken af undervisere. D.1. juni deltog lidt over 20 mennesker i workshoppen, som i første omgang var tænkt som et værksted hvor det færdige katalog næsten skulle ligge køreklar efter formiddagen. Men som dagen udviklede sig, var det nødvendigt at blive i ideudviklingsfasen, da der simpelthen var for mange gode ideer at arbejde videre med.

  Læs mere
 • 29. november 2011 Rejsebrev fra USA, 20.11.2011

  I Texas ligger en by ved navn Fort Worth. Den har siden 2010 markedsfoert sig som “The City of Cowboys and Culture”. Den er statens 5.stoerste, ligger lige vest for Dallas og blev grundlagt 1849 under den amerikanske borgerkrig.. I cowboy-landets kulturby ligger et bibliotek, Fort Worth Library. Foer 2008 hed det Fort Worth Public Library. Det ny logo blev foerst og fremmest betalt af et stort olieboringsfirma. Nu er ordet “public” altsaa pist vaek! Der er perspektiv i historien. Bibliotekets navneskifte bekendtgjordes i en pressemeddelelse af 11.06.2008. Alle bliver heri selvfoelig budt velkommen som laanere; men der forekommer ogsaa en mystisk passus om at man ville undgaa “potentially negative connotations”, et daarligt omdoemme.

  Læs mere
 • 23. november 2011 Vokseværk i den grå litteratur - en udfordring for bibliotekerne

  Hvad gør man, når man har en historie, der bare vil ud? Håbefulde forfattere er ikke længere afhængige af, at et etableret forlag vejer deres værker og finder dem tunge nok til publicering. I dag er der rige muligheder for at selvudgive; enten på eget forlag eller via et selvpubliceringsforlag. Og når Amazon har uafhængige forfattere, der via Kindle har solgt mere end en million eksemplarer – ja, så vil vi nok ikke se mindre til de selvpublicerede bøger fremover. Især ikke, når man på Amazon’s bestsellerliste nu også kan finde ”How I Sold 1 Million eBooks in 5 Months!” og "How to Make, Market and Sell Ebooks - All for Free".

  Læs mere
 • 21. november 2011 Creative Commons, det danske bogmarked og bibliotekerne

  Den danske afdeling af Creative Commons (CC) inviterede den 8. juni i år til debatarrangement på Cafe Teatret under overskriften Some Rights Reserved Session #1: Creative Commons og det danske bogmarked. Med store forventninger om at få en status på hvor langt det danske bogmarked er nået i forhold til at udgive under CC-licenser, var jeg mødt op i troen på, at jeg efter aftenens oplæg ville kunne tage på arbejde dagen efter og snakke vidt og bredt om, hvad forlagene og forfattere gør herhjemme.

  Læs mere
 • 15. november 2011 Lær dine kursister at fiske!

  Du har sikkert hørt talemåden “Giv en familie en fisk, og de har mad til en dag - lær dem at fiske og de har mad til resten af livet” . Den umiddelbare mening er soleklar: “At folk kan lære at klare sig selv”. Hvis du kan improvisere – kan du klare dig selv! Når du løber tør for måder at gøre tingene på, må du finde nye måder at gøre det på; og ved at improvisere kan du selv skabe disse nye måder. Hvis du kan undervise dine kursister i at improvisere når de sidder alene derhjemme foran computeren - så kan de med lidt held klare sig selv: Og selv finde ud af hvordan. Med den rette portion stædighed og disse 5 værktøjer kan kursisten blive selvlærende, vores fornemmeste opgave er så at give vores kursister mod på det og troen på at det nytter.

  Læs mere
 • 09. november 2011 Geocaching – GPS skattejagt på Kolding Bibliotek

  Der er mange biblioteker der kunne opnå en sjov og anderledes dialog med besøgende (geocachere) ved at deltage i den globale GPS skattejagt kaldet Geocaching. Det er gratis at oprette en skattejagt. Geocachen vil give folk endnu en god grund til at søge på biblioteket samtidig med at det er en oplagt mulighed for at præsentere biblioteket. Koldingbibliotekerne er ikke det første bibliotek, der deltager i Geocaching med en geocache=skattejagt. Alligevel vil vi gerne dele de positive erfaringer og brugerkommentarer vi har indsamlet hidtil.

  Læs mere
 • 09. november 2011 Det gode liv i Turku

  Projektgruppen bag "Det gode liv i landområderne - udviklingen af de mobile biblioteker" var taget til Mobile Library Festival i Turku Finland. Projektet er støttet af Styrelsen for Bibliotek og Medier og turen til Turku var støttet af Edvard Pedersens Biblioteksfond. Formålet med turen var til dels at fortælle om vores eget projekt på konferencen, men også at skabe nye relationer og netværk til andre der lige som os brænder for udviklingen af det mobile bibliotek. Der var deltagere fra hele verden. 350 var meldt til konference med bidrag fra Portugal, Kina, Sverige, Finland og så vores eget bidrag fra Danmark. Af mobile biblioteker var der 40 forskellige busser, lastbiler, biblioteksbiler og endda en båd. Fra projektgruppen deltog busser fra Esbjerg og Dansk Centralbibliotek Sydslesvig.

  Læs mere
 • 07. november 2011 Fra kurser på biblioteket til e-læring hjemmefra

  Nyt projekt giver borgerne mulighed for at lære at bruge digitale tilbud hjemme fra deres stue. Projektet skal levere en fælles platform med gode e-læringsmaterialer fra landets biblioteker. Men hvad er e-læringsmaterialer egentlig? Hvad får bibliotekerne ud af en sådan portal? Og betyder det farvel til it-kurser, som vi kender dem i dag?

  Læs mere