Gå til sidens indhold
09. december 2010 Af Mette Hald Hundewadt

Bøger i U-banen

Dr. Ulrike Mühlschlegel er lingvist og bibliotekar, ansat ved Ibero-Amerikanisches Intitut i Berlin. I øjeblikket er hun gæstelærer ved Sao Paulos universitet i Brasilien, hvor hun underviser i ”Grammatik, ordbøger og ortografi”. I sin blog på nettet skriver hun imidlertid også om andre oplevelser i det store land, bl.a. om hvordan man kan købe eller låne bøger på metrostationer. Det var måske en idé for danske biblioteker?

Når jeg er i udlandet interesserer det mig, hvor folk køber deres bøger, og hvilke bøger de køber. Som noget af det første går jeg ind i en boghandel. Det gjorde jeg også her samme dag, jeg ankom. Bøger sælges foruden i boghandeler også fra gadekiosker – og fra automater på U-banestationer. Der er et stort udvalg lige fra børnebøger over de elskede selvhjælpsbøger, populærvidenskabelige fagbøger til romaner. Bøgerne koster mellem 0,80 og 2,50 euro.

De der ikke køber bøger, men i stedet ønsker at låne dem, kan gøre det på metrostationen fra de såkaldte bibliometro’er, d.v.s. biblioteker, der findes på seks U-banestationer. Ca. 40.000 registrerede lånere låner her ca. 500.000 bøger om året. Disse biblioteksfilialer kan tilbyde ca. 23.000 titler. Det er gratis, man skal have et lånerkort og kan låne bøgerne i 10 dage. Mange borgere finder det praktisk, for så behøver de ikke tage til en anden bydel efter en lang arbejdsdag.

Henvendt til sin danske kollega fortsætter Ulrike:

Der er også bibliometro’er i andre storbyer. Det begyndte i Santiago de Chile og bredte sig til Mexico og andre latinamerikanske lande og er endda nået til Madrid. Men bogsalgsautomaterne er unikke. Her i Sao Paulo sælger de endda grundloven og den borgerlige ret. Kunne du forestille dig det i Danmark eller Tyskland ?