Gå til sidens indhold
16. december 2010 Af Jørgen Bech Pedersen

Litteratur i lommeformat

Silkeborg Bibliotekerne kan nu tilbyde gratis historier, digte og beretninger på sms. Al indholdet er skræddersyet til mobilen og tilbuddet er udviklet i samarbejde med smspress.dk. Sms-historier er en genre, der har stor succes i Asien, men det er først nu ved at få gennembrud herhjemme. Der satses overalt kraftig på mobilmediet, specielt de avancerede modeller, som appellerer til mindre målgrupper. Men dette tilbud er lavteknologisk, og kan derfor bruges på alle mobiler. I denne artikel vil vi dels fortælle hvad sms-historier er, lidt om baggrunden og hvordan man bruger tilbuddet.

Silkeborg Bibliotekerne er nu klar med et nyt tilbud til mobilen. I samarbejde med firmaet Smspress kan brugere af biblioteket få historier, digte og beretninger på sms – og så er det helt gratis!

 

Hvad er sms-historier?

Sms-historier er produceret direkte til mobilen. Der er hverken klippet en hæl eller skåret en tå for at få tingene til at passe smertefuldt sammen. Historierne er skrevet som kompakte handlinger, der ofte foregår i real-time, og beskederne kommer typisk direkte fra hovedpersonen. 

 

Et kapitel af gangen

Når man starter en sms-historie, modtager man kapitlerne over flere dage og med timers mellemrum i løbet af dagen. Det gør historierne til noget, der i højere grad sætter krydderi på dagen, frem for at kræve flere samlede timer i en fortravlet hverdag.

 

En teknologi hvor alle kan være med

Det nye tilbud er også interessant fordi det er lavteknologisk. For tiden er det ellers utroligt populært at have dyre smartphones, som er små computere med spil og programmer, og det er meget oppe i tiden netop at udvikle programmer (applikationer) til disse. Men det er stadig kun en lille del af befolkningen, der har en smartphone. Sms-historier kan derimod bruges på alle mobiltelefoner, og så er tilbuddet endda gratis for bibliotekets lånere.

 

Made in China

Sms-historier er noget, der startede i Asien, der på mange områder er meget længere fremme end Europa med at udnytte mobilens muligheder. Her er det ikke usædvanligt, at bestsellers er skabt på mobilen. De mest populære historier finder vej til boghandlernes hylder som trykte udgivelser, og kan konkurrere med de helt store internationale navne i salgstal.

Dertil er vi ikke nået herhjemme endnu, hvor historierne mere fungerer som smagsprøver på forfatterskaberne. Kenneth Bøgh Andersens historie ”Sms fra Helvede” udspringer således direkte af hans romantrilogi ”Den store djævlekrig” – og det fungerer fantastisk.

 

Hvordan gør man så?

Man starter historierne ved at gå ind på www.smspress.dk, hvor man finder en oversigt over de tilgængelige historier og de koder, man skal sende via sms for at starte historierne.

 

Da siden er en fælles indgang både for betalende kunder og for bibliotekslånere, så er det altså nødvendigt at vælge bibliotek i topmenuen. Når man har valgt et bibliotek, skifter koderne på siden og det er dem, bibliotekslånerne skal sende med sms, så biblioteket får regningen.

 

Det er selvfølgelig vigtigt at få verificeret låneren, og man skal derfor logge sig ind på siden med lånerkortsnummer, pinkode og mobilnummer. Når mobilnummeret er registreret, kan man hente historierne gratis uden at skulle gentage login de næste 6 måneder.

 

 

En sidste bemærkning

Mobilen fylder efterhånden mere og mere i mediebilledet og udviklingen er tydelig når Google - en af verdens største medievirksomheder – har valgt at tænke på mobilen først, når de udvikler nye produkter.

Derfor bør vi tage udgangspunkt i det nye mediebillede og udvide bibliotekets services derefter. Sms-historierne er et led i dette servicekoncept.