Over 300 gæster lagde vejen forbi Lyngby Stadsbibliotek til et modeshow med fokus på genbrug i forbindelse med et tema om Kultur og Klima. Tøjet kom fra brugernes klædeskab og blev forvandlet til nye kreationer af en lokal designskole. I alt 17 flyttekasser med tøj lige fra en brudekjole fra New York til originale kjoler fra 50’erne til sågar en fez blev indleveret af brugerne sammen med historierne bag, der blev fortalt til modeshowet. En anderledes og sjov oplevelse for både brugerne men også for de ansatte. Modeshowet er en del af et projekt, der netop har biblioteket som oplevelsesrum som omdrejningspunkt. Læs mere og se billeder fra showet i artiklen…
Oplev dit eget tøj på catwalken
Strammer skjorten over ryggen, er du blevet træt af festkjolen eller har nederdelen hængt for længe i skabet, så er det tid til at få ryddet ud nu. Sådan lød opfordringen fra Lyngby Stadsbibliotek til brugerne i en artikel i den lokale avis i sommer.
Anledningen var et stort modeshow med fokus på genbrug i forbindelse med et tema om Kultur og Klima og som en del af projektet Fra Kulturfabrik til Oplevelsesrum. (Projektet er støttet af Styrelsen for Bibliotek og Medier og har ”oplevelser” som omdrejningspunkt - se faktaboks om projektet nedenfor)
Over 300 brugere lagde vejen forbi modeshowet og så deres eget tøj forvandlet på catwalken.
17 flyttekasser med tøj
En brudekjole fra New York fra 1961, originale kjoler fra 50’erne, en slåbrok og sågar en fez var noget af det brugte tøj, brugerne indlevede på biblioteket. 17 flyttekasser fyldt med tøj blev det til i alt.
Den grundlæggende idé var, at brugerne skulle indlevere deres tøj, som en lokal designskole skulle sy om til nye kreationer for at sætte fokus på genbrug og klimadebatten på en anderledes måde i forbindelse med klimatopmødet i december.
Historierne bag tøjet
Sammen med opfordringen i avisen om at indlevere brugt tøj bad biblioteket også brugerne om at komme med historierne bag tøjet. Og det gjorde de i en sådan grad, at det kom bag på Cand.comm og projektleder Line Barklund.
”Jeg havde aldrig forestillet mig, at brugerne ville tage idéen, så meget til sig, som de gjorde. De ringede og mailede til mig med historierne bag tøjet. Den ene mere fantastisk og personlig end den anden”.
Brudekjole fra New York
En af historierne var om en brudekjole fra New York fra 1961, hvor en ung dansk kvinde stod foran alteret i Den Danske Kirke i Brooklyn iført en smuk hvid kjole med fine lyserøde blomster broderet på. Kjolen var købt i det fornemme stormagasin Saks på Fifth Avenue. Hendes udkårne var maskinmester på det gode skib Effie Mærsk, der også dannede ramme om festen for brudeparret.
Historien og kjolen blev omtalt i den lokale avis, hvorefter biblioteket også modtog brudens sølvbryllupskjole med ordene:
”Efter den smukke omtale af min brudekjole, synes jeg også, at I skal have min sølvbryllupskjole”
Et modeshow i to dele
I takt med at de mange flotte kjoler blev indleveret, ændrede konceptet sig også, så selve modeshowet blev delt i to. Første del blev en gennemgang af modens historie fra 1920’erne frem til i dag fortalt gennem kjolerne og historierne bag, og med bibliotekets personale som modeller. Anden del var Textilskolen i Holtes kreationer syet om af brugernes tøj, hvor kun fantasien satte grænser. Slips blev til kjoler, bukser til boleroer og konekjoler til smarte outfits, som eleverne fra skolen præsenterede på catwalken.
Et udvalg af kreationerne blev efter showet solgt på en auktion, og det overskydende tøj blev ligeledes solgt på en basar til fordel for Unicef by 2009. De fine kjoler, som ikke blev syet om, er pt. ved at blive afsat til forskellige museer.
Eksterne samarbejdspartnere
Modeshowet gav biblioteket mulighed for at samarbejde med flere eksterne samarbejdspartnere. Først og fremmest selvfølgelig med Textilskolen, der syede tøjet om. Men også med en lokal Medieskole, der filmede processen fra start, hvor tøjet blev indleveret og syet om, til selve modeshowet, så brugerne kunne følge udviklingen på hjemmesiden. En kosmetologskole lagde make-up på modellerne. Men også de lokale erhvervsdrivende var med i mindre omfang ved at låne giner ud til den efterfølgende udstilling med kreationerne. En lokal blomsterhandler fremstillede sågar en tro kopi af brudebuketten fra brudekjolen – alt sammen uden beregning.
En stor succes
Showet blev sådan en stor succes, at biblioteket var nødt til at afholde det samme show to gange efter hinanden med over 300 besøgende.
”Vi har virkelig ramt noget her hos brugerne. De har taget idéen til sig og har involveret sig ud over al forventning. Her næsten 2 måneder efter modeshowet får vi stadig reaktioner fra brugerne, der også spørger, hvornår vi gentager succesen”. Men bag showet ligger et stort arbejde, så der går nok lige et par dage inden, vi ”genbruger” idéen. Men jeg kan kun opfordre andre biblioteker til at gøre det samme. Udtaler Line Barklund
På https://www.lyngbybib.dk/kultur_og_klima/modeshowet_i_billeder kan du se flere billeder og film fra processen og modeshowet.
Fakta om projektet fra Kulturfabrik til Oplevelsesrum
Projektet er støttet af Styrelsen for Bibliotek og Medier og løber frem til februar 2011.
Et af hovedspørgsmålene i projektet lyder:
Hvordan skifter bibliotekerne rollen som industrisamfundets formidlingsfabrik ud med en moderne rolle som byens kulturelle oplevelsesrum?
Svarene på spørgsmålet ligger (måske?) i tre nøgleord: Brugerinddragelse, eksterne samarbejdspartnere og sidst men ikke mindst medarbejder innovation. De tre ”ingredienser” har Lyngby Stadsbibliotek brugt i forbindelse med modeshowet.
Brugerinddragelse
Biblioteket skal lære deres brugere godt at kende. Hvad tænker de?, hvad føler de?, hvordan er deres liv?, hvad kunne de kunne de godt tænke sig? – på den måde kan man skabe oplevelser der passer til brugerne. Projektet inddrager derfor brugerne allerede i idéudviklingsprocessen, og gør det ved hjælp af en metode, der hedder NABC, hvor ”brugerbrillen” tages på. (DR bruger metoden meget stramt, der er ikke et program, der ”slipper” ud, før det er kørt igennem NABC-metoden). Kort fortalt står NABC for:
Need – brugernes behov
Hvad er det vigtigste behov hos brugerne i forhold til den pågældende idé.
Approach – fremgangsmåden
Hvad er det unikke i idéen, der kan dække dette behov
Benefit – fordele.
Hvilke fordele får brugerne (og biblioteket) ud af den unikke idé?
Competition – konkurrence
Hvordan adskiller de fordele sig fra, hvad konkurrenterne kan tilbyde?
Eksterne samarbejdspartnere
Biblioteket skal åbne op og inddrage eksterne samarbejdspartnere på forskellige og nye måder, der kan åbne op for en masse muligheder. Eksempelvis kunne modeshowet aldrig have været gennemført uden Textilskolen, der syede tøjet om.
De andre samarbejdspartnere var med til at gøre rammerne for showet og udstillingen større.
Medarbejder innovation
Biblioteket kan ikke gå fra ”Kulturfabrik til Oplevelsesrum” uden personalet, der bidrager med deres faglighed, viden og forskellige kompetencer. Men ofte bliver disse brugt i de samme relationer, med de samme mennesker, til de samme møder osv. Projektet er derfor også et forsøg på at udvikle en metode til at ændre disse ”indgroede vaner” for at udnytte og få spil i de mange forskellige kompetencer og viden på nye og alternative måder.
Eksempelvis bestod arbejdsgruppen med modeshowet af en voksenbibliotekar, en musikbibliotekar, en børnebibliotekar, 2 HK-ansatte og en Cand.comm.
Kontakt Line Barklund lba@ltk.dk eller på 45 97 37 53, hvis du er interesseret i at høre mere om projektet eller modeshowet.