Gå til sidens indhold
09. december 2009 Af Dan Larsen

Bogradio i luften

Internetmediet www.Bogradio.dk gik i luften en uge før Bogforum og opnåede over 1.000 besøg den første uge. Radioens journalister producerer "Gode historier om gode bøger" som streamende lyd, podcast og mp3. Det særlige ved Bogradio er, at den er annoncefinansieret og forærer alt sit indhold væk. Biblioteker, bogbutikker, forfattere, lokalradioer, forlag og blogs kan genbruge alle historier gratis. Nyheden om bogradioen "slap ud" via Facebook og Twitter, og brugerantallet på den særlige FB-side vokser dynamisk. Radioens podcast rangerer allerede i top på iTunes under arts/litterature.

- Ideen til Bogradio.dk opstod via mit arbejde med romanerne "Holger" og "Viljen til magten", som jeg har skrevet og som begge findes på de fleste biblioteker, fortæller Dan Larsen. Det slog mig, at interessen for mine egne bøger bygger på mund-til-øre kommunikation mellem læsere og deres bekendte. Hvorfor ikke forstærke det for andre gode bøger?

Bogradio.dk anmelder ikke bøger. Journalisterne fortælle den gode historie, som alle bøger indeholder og som kan skabe alt fra læselyst til afvisning. "Sundt" mener Dan Larsen, som er kritisk over for de generelt dårlige læserinformationer bagsiden af en bog tilbyder. han understreget også, at forlag køber annoncer uden at have indflydelse på programmerne.

- Jeg har selv taget konsekvensen og publiserer mine bøger som tekst og lyd på deres hjemmeside, så folk ved, hvad de køber eller vil låne på biblioteket. Der har været over 5.000 inde på www.h-o-l-g-e-r.dk og snuse til romanerne, men det er de færreste, som læser det hele, viser statistikkerne. En af de mest læste sider er netop historien bag romanerne.

Den nye radiostation på internet er kommet hurtigt fra start, fordi forlaget Lindhardt & Ringhof "overvældede" redaktionen med interesse. Andre forlag vil få en chance efter nytår. Bogradio.dk er annoncefinansieret men er en udløber af principperne om "Gratis" så dygtigt beskrevet i Chris Andersons internationale bestseller "Free", der er udkommet på Børsens Forlag (L&R Business).

- Mit håb er, at biblioteker vil bruge vores indhold aktivt for at fortælle publikum om gode titler, der udkommer i Danmark. Hjemmesider og nyhedsbreve vil egne sig perfekt til det. Som enhver kan høre, laver vi ikke reklame, men til gengæld lægger vi ikke skjul på, at hvis en journalist finder en bog dårlig, vil vi afvise den. Bogradio spilder ikke lytternes tid med indslag om bøger, som hellere skulle forties, siger Dan Larsen.