Gå til sidens indhold
14. december 2009 Af Hanne M. Sørensen

Løsgående ordningen ved Biblioteket Sønderborg - nærværende formidling

Mange af os kender sikkert scenariet: På vej til eller fra at hjælpe en låner i udlånet, bliver vi ’fanget’ af den næste låner, der har spørgsmål. For at imødekomme de lånere, der måske ikke altid finder vej til bibliotekarbordet, fandt Biblioteket Sønderborg på en ’løsgående’ ordning. Visionen var at få bibliotekaren væk fra skrivebord og andre synlige og usynlige barrierer. Bibliotekaren skulle ud på gulvet med pc'en, i øjenhøjde med brugeren - og bare være til stede! Og ordningen virker!


Visionen var at få bibliotekaren væk fra skrivebord og andre synlige og usynlige barrierer. Hun skulle ud på gulvet, i øjenhøjde med brugeren - og bare være til stede!

 

Så d. 1. september 2009 kl. 10.00 ønskede vi god tur til Gitte, da hun som den første rullede af sted som ”løsgående” bibliotekar.

 

Udstyret med et Montana-møbel på hjul, en bærbar pc. og en skanner, var hun parat til at formidle materialer og øvrige ydelser på en helt anden måde i vores udlånslokaler!

 

Naturligvis var vi spændte, for hvordan ”stiller man sig nu an”, når traditionen er, at det er brugerne, der opsøger os.

 

Her 3 måneder senere er vi blevet meget klogere: Det er ude på gulvet, at vi finder de søgende, de tvivlende, de nysgerrige og de tilbageholdende brugere – og de vil alle meget gerne snakke med os!

 

Der er en helt anderledes ro på når man er ”løsgående” bibliotekar: Der er tid til de brugere, der kræver lidt ekstra, f.eks. hjælp til oprettelse af en e-mailadresse eller til at finde det helt rigtige musikstykke til datterens bryllup.

 

En anden gevinst er, at vores udstillinger har fået et løft, for er der ikke borgere, der har brug for hjælp, er der altid en udstilling, der skal fornys eller fyldes op på.

 

Løsgående ordningen ved Biblioteket Sønderborg er kommet for at blive!