Kan man på et bibliotek fyre den helt store guitarsolo af ved siden af en ældre herre, der læser Kristeligt Dagblad, uden at han opdager det? Sådan kunne man i al enkelhed koge den fine projektbeskrivelse for vores arbejde med retningsbestemt lyd ned.
Men alting begynder et sted og vores udgangspunkt var en lille film på YouTube, der viste, hvordan man med en retningsbestemt højttaler af mærket Audio Spotlight kunne trylle med lyden på biblioteket. Det sted, hvor selv moderne mødre og fædre kan finde på at tysse på deres børn.
I et storrumsbibliotek som Koldings, hvor musikafdelingen griber ind i den zone, der vel i gamle dage hed avislæsesalen, var det helt oplagt at forfølge tanken om, at »stråle« lyd ned til musikkunderne uden at forstyrre den ro og fordybelse, mange af vore avislæsere foretrækker. Desuden havde vi en idé om, at vi måske med den retningsbestemte lyd kunne skabe en lydmæssig portal til musikafdelingen.
God projekt-partner
Audio Spotlight højttalerne markedsføres herhjemme af indretningsfirmaet Scan:ID, der med stor velvilje stillede udstyr til rådighed for vores projekt samt inspirerende teknisk knowhow efterhånden, som vi også fik brug for trådløs overførsel af lyd og en personsensor til vores eksperimenter.
I musikafdelingen koblede vi den retningsbestemte lyd med den storskærm, der i forvejen tæppebomber bibliotekets musikkunder med nyheder fra musikbibliotek.dk, netmusik.dk samt egne musikanbefalinger. I afdelingen for Fiktion blev den retningsbestemte lyd koblet med projektet Kolding Krøniken og her brugt til at formidle forfatteroplæsning fra månedens kapitel i krøniken.
Musikskulptur
Under arbejdet med højttalerne og sikkert under indflydelse af al den moderne kunst, vi til daglig er omgivet af her på biblioteket, opstod ideen om en musikskulptur, en søjle af lyd, der møder den biblioteksbesøgende på vej fra bibliotekstorvet og ind i musikkens verden.
Med finansiel hjælp fra den lokale Jens Holms Biblioteksfond blev en musikskulpturkonkurrence udskrevet. Og hvad enten det var konceptet »musikskulptur« eller gode 5.000 kroner i præmie, der gjorde udslaget, fik vi 34 bud fra ind- og udland på noget, vi knap nok selv vidste, hvad var. Men efter tre timers koncentreret lytten og diskussion, havde dommerpanelet en vinder.
Cd-udgivelse
Kuverten med vinderens navn blev brudt, og det viste sig at være den danske komponist og jazzmusiker Thomas Agergaard, der havde indsendt den komposition, som dommerne valgte på grund af værkets fine rumlighed og skulpturelle egenskab, hvor musikken åbner sig mod lytteren og byder inden for på drømmende, fabulerende og poetisk vis.
Vi er nu nået så langt, at vi kan sætte dato på skulpturindvielsen, nemlig torsdag den 17. september klokken 16.30, hvor der også er levende musik med Thomas Agergaard Trio. Og som en ekstra krølle på projekthalen er det samtidigt release-party for Thomas Agergaards cd-udgivelse Growth, der byder på en extended version af musikskulpturen samt værkerne Library Spirit og Birds.
Erfaringer
Men tilbage til artiklens indledende spørgsmål. Vi vil nok anbefale en sikkerhedsafstand på fire meter mellem nedslagsstedet for den retningsbestemte lyd og avislæseren. Desuden er vores erfaring også, at de to testede højttalersystemer ikke er helt tip top, når vi snakker gengivelse af high fidelity-musik. Især i den lavfrekvente del af lyden, mangler der noget. Til gengæld er de retningsbestemte højttalere et yderst anvendeligt stykke pr-værktøj, der kan få plakater til at tale og billeder til at synge. Og kombinationen af slide-shows eller film og retningsbestemt lyd er også stærk.
Opgaverne står i kø
Et af projektets formål var at give biblioteket det nødvendige beslutningsgrundlag for evtuel køb af lydsystemet. Vi har nu købt tre højttalere. Den ene til vores musikskulptur. Den anden til den interaktive Signe Klejs-installation Kirominis, der formentlig bliver opstillet her på biblioteket i allernærmeste fremtid. Og opgaverne til den tredje højttaler står allerede i kø: Pr for HØRbar, musik til en musiktegnefilm, en studerende fra Designskolen har lavet til os og dernæst lyd i vores musikcover-galleri.
Tidligere bragt i Bibliotekspressen nr. 15, 2009