Gå til sidens indhold
18. november 2009 Af René Boye Pedersen

Klima 2.0

Hvad får man, hvis man krydser skole, bibliotek og web 2.0? I Kolding blev det til en klimawiki, hvor 8.- 9.-klasser blev bevidste om sociale teknologier og nye formidlingsformer. Wikiprojektet har givet Koldingbibliotekerne blod på tanden i forhold til at videreudvikle konceptet skole – bibliotek – web 2.0.


Der var knald på i uge 41, da 8.- og 9. klasser fra Sct. Michaels skole og Munkevængets skole i Kolding indtog byen og biblioteket for at undersøge klimaproblematikken set fra deres egen synsvinkel.

Eleverne arbejdede med klimaet ved at skabe en lokal KlimaWiki, hvor klimaet blev sat i direkte forbindelse til hverdagen i Kolding. Mange spørgsmål blev sat under lup: hvor meget forurener bilerne i Kolding, hvor meget affald er der på Koldings strande og hvordan ser det ud med den luft vi indånder?

Aktiviteten var stor og til tider intens, mens der blev arbejdet med den lokale wiki. Skoleeleverne fik øjnene op for nye formidlingsformer og sociale teknologier på internettet samtidig med, at de øgede deres kendskab til de muligheder, som biblioteket tilbyder.

Det sociale var i høj grad en del af selve processen i arbejdet med de sociale teknologier, idet man hjalp hinanden med at få de forskellige muligheder i spil i wikiartiklerne; det kunne eksempelvis være, når der skulle indsættes et klip fra Youtube eller et billede fra feltarbejde i Kolding Ådal. Den fælles hjælp drev artiklerne frem, så eleverne tog virkelig dern sociale grundtanke i Web 2.0 til sig.

Koldingbibliotekerne så det forestående klimatopmøde som en oplagt mulighed for at indlede et samarbejde med byens folkeskoler om et aktuelt emne, der samtidig kunne vise eleverne de mange muligheder, som biblioteket rummer. Derfor indkaldte vi via byens skolebibliotekarer interesserede lærere til en møde, hvor vi præsenterede vores idé med at lave en KlimaWiki.

Der var som nævnt to skoler, der bed på, hvor efter projektet tog fart. Lærere og elever blev undervist i at bruge wikiværktøjet, så de havde forudsætningerne for at producere artikler og koncentere sig om at skabe indhold. Det viste sig at være en god fremgangsmåde, for vi oplevede stort set ingen tekniske problemer og vores hurtige evaluering har vist, at både elever og lærere har være glade for at deltage i projektet, der gav et velkomment og anderledes afbræk i hverdagen.