Gå til sidens indhold
19. november 2009 Af Eva Therkelsen

Historie er fedt!

Odensequizzen var en konkurrence for alle 6. klasser i Odense, hvor der blev dystet i paratviden om Odense og byens historie. Skolerne har været igennem en kvalifikationsrunde, og der er fundet fire finalister. Quizzen var et forsøg på at få et yngre publikum i tale, hvilket lykkedes til fulde. Det er første gang, at Odensequizzen afholdes, og den er et led i fejringen af, at det i år er 90 år, siden det genopførte Skt. Knuds Kloster, hvor Historiens Hus holder til i dag, stod færdig.

Fredag den 6. november var der nærmest landskampstemning i Historiens Hus i Odense. Den store foredragssal, der var proppet med vindjakker, skoletasker og cykelhjelme, sitrede af spænding. Baggrunden var finalen i Odensequizzen! En dyst om, hvem der vidste mest om Odense og byens historie.

Fire 6. klasser havde klaret sig bedst i den indledende runde og var kommet igennem nåleøjet til finalerunden, og finalisterne var mødt frem med bannere og indøvede kampråb. De fire skoleklasser kom fra Munkebjergskolen, Næsby Skole, Rosengårdskolen og Tingløkkeskolen, og de dystede om en samlet præmiesum på 10.000 kr.

Finalisterne var fundet blandt adskillige klasser, der havde besvaret 20 spørgsmål om Odenses fortid og nutid. Mange klasser tog imod udfordringen, hvor eleverne også skulle en tur rundt i Odenses gader for at besvare andre af spørgsmålene. Elever og historielærere bakkede op. Der var i alt 20 spørgsmål, og de vekslede mellem faktuelle og vurderende spørgsmål, så det var muligt at udvælge de bedste besvarelser. Hvis man selv har lyst til at se spørgsmål og rigtige svar, kan de ses på Historiens Hus' hjemmeside http://www.historienshus.dk/pressemeddelelser/odensequizzen.aspx

Det var første gang, at Odensequizzen blev afholdt, og den var en markering af 90-året for renoveringen af Skt. Knuds Kloster – den bygning, hvor Historiens Hus holder til. Historiens Hus drives i samarbejde mellem Odense Stadsarkiv og Lokalhistorisk Bibliotek, der er en del af Odense Centralbibliotek. Lokalhistorien har traditionelt godt tag i de ældre generationer, så quizzen er et forsøg på at få de unge mennesker i tale og til at interessere sig mere for byens historie. Det var hele ideen bag Odensequizzen.

Det helt store multimedieshow var linet op med lyd, billeder og videosekvenser, så de mange facetter af Historiens Hus’ samlinger blev præsenteret. Spørgsmålene var forskelligartede i deres udformning. Der var 1) multiple choice - er det svar A, B eller C, der er det rigtige svar? 2) genkend en bygning - man ser først et lille hjørne af en bygning, dernæst lidt mere og så hele bygningen, 3) fup eller fakta - quizmasteren fortæller to historier, hvoraf den ene er rent fup, 4) den røde tråd – f.eks. gæt, hvad disse fire personer har til fælles og 5) se, lyt og husk – der vises filmklip, lydklip eller potpourri af billeder fra billedsamlingen, og eleverne skal bagefter huske, hvad de så eller hørte. Det hele bindes sammen af quizmasteren, der i dagens anledning er iført festtøj og høj hat.

De fire klasser havde forberedt sig grundigt. Nu var spørgsmålet bare, om det var godt nok, om man var hurtig, fantasifuld og kunne huske? Hver spørgerunde varede i 20 minutter, og klasserne havde udvalgt tre kammerater, der skulle svare på spørgsmålene. Resten af klassen sørgede for at skabe den rette stemning med pift, råb og klapsalver, når et point blev vundet. Men første point skulle vindes ved hjælp af klassens kampråb. Det fik næsten taget til at lette, og så var stemningen slået an.

Først blev der afviklet to semifinaler, og i pausen før bronzekampen og finalen blev elever og lærere forkælet med et æble og en sodavand. Efter pausen begyndte bronzekampen og selve finalen. En spændingsmættet affære, hvor vinderen af hovedpræmien på 5.000 kr. først blev fundet til allersidst.

Til Fyens Stiftstidende fortalte en stolt og glad Frederik fra vinderholdet: ”Det har bare været vildt sjovt”. ”Vi ved i hvert fald en masse om Odense”, tilføjede klassekammeraten Benedikte. Andre kommentarer lød: ”En fed oplevelse!” - ”Lige siden vi fik at vide, at vi skulle deltage, har vi læst 20 sider hver dag!” - ”En sjov måde at blive interesseret i historie på”.

For arrangørerne var det også en fed oplevelse. Odensequizzen viste sig at være den helt rigtige vej til interesse og engagement hos de 12-13 årige. En gentagelse ligger lige til højrebenet, så måske …

 

Se TV2-Fyns optagelse her: http://www.historienshus.dk/home/WEB3/HistoriensHus/Pressemeddelelser/Odensequiz%202009%20finale.aspx

 

 

Eva Therkelsen                                                  Johnny Wøllekær

Odense Centralbibliotek                                  Stadsarkivet i Odense

Lokalhistorisk Bibliotek                                     Historiens Hus

 

 

 

Faktaboks

Præmierne:

1. præmien er 5.000 kr.

2. præmien er 3.000 kr.

3. præmien er 1.500 kr.

4. præmien er    500 kr.  

 

Regler

Hver klasse stiller med tre deltagere (man må gerne skifte ud på holdet mellem semifinale og finale/bronzekamp).
Quizzen kører på tid – ca. 20 min.
Det hold, der har flest point, når tiden udløber, har vundet. Vinderen går videre til finalen, mens taberen går videre til bronzekampen.
Der er en kort pause mellem semifinaler og finaler.
Konkurrencen begynder med kampråb. Ellers ingen hjælp fra publikum – andet end social opbakning med klap og lignende.
Hvert hold får en tavle, hvorpå de skriver deres svar, som de så viser til dommeren.
Hvem der møder hvem i semifinalerne, findes ved lodtrækning.

Typer af spørgsmål:
Multiple choice: kun et hold svarer.
Se, lyt og husk: begge hold svarer, hvis bogstaver.
Fup eller fakta: begge hold svarer, hvis bogstaver.
Den røde tråd: hvem svarer først (klokken).
Genkend en bygning: hvem svarer først (klokken).