Gå til sidens indhold
05. november 2009 Af Tine Eggertsen og Ove Rasmussen

Har litteraturen brug for bibliotekaren?

Ja, mener bibliotekarerne i Aalborg, der formidler litteratur til et stadigt stigende antal trofaste bogelskere.

Skønlitteraturen har i mange år været anset som en hjørnesten i den fysiske biblioteksformidling. Men har litteraturen brug for bibliotekaren? Den aktuelle debat sætter igen spørgsmålstegn ved dette.
Senest har litteraturredaktør Jens Andersen i Berlingske Tidende den 30. april 2009 sået tvivl om, hvorvidt de danske biblioteker er i stand til fortsat at varetage en formidling af skønlitteraturen, der vægter både den såkaldte »smalle« litteratur som den populære litteratur.Noget kunne tyde på, at der uden for biblioteksverdenen, er en generel opfattelse af, at bibliotekernes evne til at afprøve kulturverdenens mange nye formidlingsinitiativer automatisk medfører manglende fokus på indhold og kvalitet. Imidlertid har flere initiativer på det seneste fået den klareste anerkendelse, man kan ønske sig, nemlig brugernes benyttelse.Derfor mener vi, at bibliotekaren kan gøre en forskel for litteraturen ved at gøre biblioteket til et mødested med litterær puls.

Fra HCA til Isam B
H. C. Andersen sagde »at rejse er at leve«. Han tog fortælletraditionens skatkiste af eventyr og gjorde dem tilgængelige ved at genfortælle dem med egne ord for børn i alle aldre. I dag fortælles historier uafhængigt af mediet. På MP3-afspilleren gynger Halfdan E’s fortolkninger af Dan Turells digte side om side med Isam B’s version af I Danmark er jeg født og Hemingways Hvem ringer klokkerne for.
Med en lille omskrivning af H. C. Andersens ord siger vi: »At læse er at dele!« På Aalborg Bibliotekerne tager vi historierne ud af mediet og ind i biblioteksrummet på vores månedlige bogcaféer, hvor vi deler læseoplevelser med biblioteksbrugerne ved at fortælle om gode romaner i biblioteket.
På bibliotekerne oplever vi en stigende interesse for at mødes med litteraturen som samlingspunkt. På Aalborg Bibliotekerne har vi med vores bogcaféer overført denne læseglæde til biblioteksrummet. Bogcaféen er et fast ritual med et enkelt koncept: To bibliotekarer og otte bøger en time om eftermiddagen den første fredag i måneden. Emnet skifter fra måned til måned, og der er fri entré.

Glad i åbningstiden
Succesen er til at få øje på, når 150 glade forventningsfulde bogcafégæster fredag eftermiddag strømmer ind på biblioteket. På hovedbiblioteket er vi gået fra 20 gæster i oktober 2005 til 150 gæster pr. bogcafé i den netop afsluttede sæson. Nu vælger vores bogcafégæster at komme til bogcafé hver måned – uanset emnet. Der var også fuldt hus fredag før påske.
For at befordre fællesskabet omkring litteraturen, bliver det aktuelle tema hjulpet på vej af flere elementer. Det kan være smagsoplevelser, udstillinger og ofte musik. Dette ekstra islæt anvendes ikke for at få litteraturen til at glide lettere ned, men tværtimod på litteraturens egne præmisser for at demonstrere dens appel, relevans og sammenhørighed med de andre kunstarter. Da vi fortalte om de store litterære klassikere, spillede vores pianist udvalgte små værker af de store klassiske komponister.
Stemningen blev helt magisk da Tango Aalborg afrundede vores bogcafe om tango på litteraturens dansegulv med at danse tango til PHs Man binder os på mund og hånd.

Alt bliver oplyst
Bindeleddet mellem læseren og litteraturen bliver - personalet. Bibliotekaren træder frem og træder i karakter som en læser med personlig smag. Bibliotekaren bliver fortælleren, der formidler glæden ved litteraturen. Ved at sætte personlighed og faglighed i spil udfordrer vi den traditionelle opfattelse af bibliotekarer. Så opnår vi det kollektive sus, når litteraturen virkelig får fat i os alle.
Som da vi kunne høre knappenålen falde til jorden i det ellers travle fredagsbibliotek, da der blev læst op fra Jonathan Safran Foers Alt bliver oplyst på Bogcaféen Shalom om jødisk litteratur.

Plads til begejstring
Og hvad har denne nye formidlingsform så bragt med sig ind i biblioteket?
Der er blevet sat et fornyet fokus på skønlitteraturen, og det gælder såvel den brede som den smalle litteratur. Vi bestræber os på at fortælle om såvel den kendte som ukendte. Ofte får vi, efter en bogcafé, denne dejlige tilbagemelding fra vores lånere: ”Denne bog ville jeg aldrig have lånt, hvis du ikke havde fortalt om den, og hvor var den dog god”.  Det er litteraturformidling, der føles godt. 
For personalet har bogcaféerne medført en betydelig kompetenceudvikling. Vi skal brænde for bøgerne så vores begejstring bliver smittende hver gang. Vores kvalitetskriterium er, at de udvalgte bøger skal give bobler i maven og gåsehud på armene, når vi fortæller om dem. Vi træner vores fremtoning og formidling, godt støttet op af sidemandsoplæring og kurser.
Der er opstået en ny projektorienteret samarbejdsform mellem kolleger: Fortælleteamet sammensættes på kryds og tværs af alder, køn og arbejdsområde, men med interesse for emnet som fælles udgangspunkt. Der skabes et nyt netværk mellem kolleger, der optræder sammen. Et netværk eller samspil, der kan leges med.
På vores lokalbiblioteker er der opstået andre typer bogcaféer: Både Sæsonens nye bøger, der forår og efterår tager på turné mellem lokalbibliotekerne. Samt bogcaféer, der med et rejsemål som udgangspunkt giver smagsprøver på bøger, links og delikatesser.  Desuden barsler bogbussen snart med et bogcafékoncept skræddersyet til livet på landevejen. Kun fantasien sætter grænser for, hvordan litteratur kan fortælles i biblioteket.

Bøger skal ses på biblioteket
Når biblioteket påtager sig rollen som dagligstue for byens samvær omkring litteratur kan nye samarbejdspartnere være med til at udvide bibliotekets rolle i litteraturformidlingen. Vores samarbejdspartnere lærer biblioteket og bogens verden at kende på en ny måde og beriger vores bogcaféer med det sanselige element.
Hvis man vil forvisse sig om at bogen lever og har det godt, så åbner vi dørene for en ny sæson af livsbekræftende litterære bogcaféer i Aalborg igen første fredag i september. Den 4. september kl. 16 tager vi hjuldamperen Down the Mississippi med New Orleans jazz og soulfood. Vi kan allerede nu løft sløret for at både Faulkner og James Lee Burke er med ombord. Alle er velkomne.  Eller kom og besøg os den 16. september hvor vi holder en temadag om at fortælle i biblioteket.



Tidligere bragt i Bibliotekspressen nr. 13, 2009