Gå til sidens indhold

Merete Bonde Pilgaard, modtager af Døssingprisen 2016

Døssingprisen 2016 gik til Merete Bonde Pilgaard, stifter af Venligboerne, som efter sin start i Hjørring har bredt sig og på rekordtid er blevet den vel nok største danske borgerbevægelse i nyere tid.

Thomas Døssing, som lægger navn til Bibliotekarforbundets hæderspris, lagde vægt på den enkeltes ret til et fuldt menneskeliv. Han lagde vægt på at skabe et bibliotek til hele befolkningen - på lige vilkår.

Årets modtager af Døssingprisen, Merete Bonde Pilgaard, er optaget af, hvor stor en effekt det har at møde andre mennesker med respekt. Hvor stor betydning det har, når man er bevidst om at udvise høflighed, venlighed og interesse for hinanden.

Venligboerne har næstekærlighed som grundtanke. Mødet mellem mennesker, hvor bånd kan knyttes, og hænder rækkes ud mod dem, der har behov. Hvor ånden er at hjælpe, dér hvor man kan – med stort eller med småt.

Venligboerne er ikke en forening. Det er ikke del af en professionel organisation med en formand og med vedtægter. Venligboerne er hverken partipolitiske eller et firma, der skal tjene penge på velgørenhed.

Det er en folkebevægelse, som er bygget op om de tre nøglesætninger:

1) Vær venlig i mødet med andre.
2) Vær nysgerrig, når du møder mennesker, der er forskellige fra dig.
3) Mød forskellighed med respekt.

Det handler om vaneændringer, og det handler om medmenneskelighed. Dét at være venlig er også en vane, der kan udvikles. Venlighed i dagligdagen, der hvor mennesker mødes. Venlighed over for den, man møder, uanset hvem det er. Kolleger, borgere, fremmede – mennesker.

Det er det, vi bibliotekarer praktiserer hver dag i bibliotekerne – eller hvor vi i øvrigt arbejder eller gør en indsats. Vi møder folk dér, hvor de er, og hjælper videre. En glad bruger er det bedste, der findes!

Rummelighed, tolerance, hjælpsomhed og forståelse er nøgleord, helt som i Venligboernes grundtanke og helt i Døssings ånd.

 

Bibliotekerne og bibliotekarerne rækker hver dag hånden ud og inviterer alle indenfor. På bibliotekerne er alle lige, og alle er velkomne, uanset religion, etnicitet eller social klasse. Det er selve biblioteksgrundtanken og fundamentet i Biblioteksloven. Bibliotekerne rummer alle, hjælper alle på vej og hjælper videre.

Venligboerne møder på samme måde medmennesker med venlighed, accept, forståelse og tillid og kan være lyset i mørket, når vejen synes ufremkommelig. Venligboerne både bygger på og fornyer den stærke tradition for frivillighed og foreningsliv. Biblioteket åbner dørene og understøtter mange steder Venligboernes aktiviteter.

Merete Bonde Pilgaard har gennem sit arbejde med Venligboerne bevist, at man kan gøre en forskel for den enkelte – og for de mange – hvis man rækker hånden ud. Selv med små midler, eller måske slet ingen, kan man hjælpe et andet menneske på vej. Det kan være lektiehjælp, kørselsordning, leg eller fællesspisning. Venlighed og et åbent sind er grundtanken og grobunden. Vi kan bruge hinanden, vi kan lære af hinanden. Så opstår der spontant god og livsbekræftende synergi.