Gå til sidens indhold

Menneskebiblioteket, modtager af Døssingprisen 2010

Døssingprisen 2010 gik Foreningen Menneskebiblioteket,den nytænkende og nyskabende forening, hvor idéen bag er, at man i stedet for at låne en bog på biblioteket, låner et levende menneske.

Menneskene til udlån er folk, som andre generelt kan have mange fordomme overfor. Det kan være indvandrere, homoseksuelle, personer med en anden religion (lån en buddhist) eller atypisk beskæftigelse (lån en pelsavler) – og sågar politikere.

Formålet er gennem dialog at finde frem til, at vi mennesker måske ikke er så forskellige endda og dermed få nedbrudt nogles fordomme. Menneskebiblioteket giver mulighed for at få stillet sin nysgerrighed og afprøvet sine fordomme.

Menneskebiblioteket har nu spredt sig til mere end 35 lande, og blev afprøvet første gang i år 2000 på Roskilde Festivalen i Danmark. Menneskebiblioteket fejrer således 10 års jubilæum her i 2010.

Det blev indført som en del af Europarådets program »Unge for menneskerettigheder og social samhørighed« i 200, og der er åbnet et permanent ”Human-Library” i New Zealand.

Én af stifterne bag Menneskebiblioteket, Ronni Abergel, modtog prisen på vegne af foreningen ved Bibliotekarforbundets generalforsamling på Nyborg Strand lørdag den 6. november 2010.