Gå til sidens indhold

Efterløn, seniorvilkår og pensionsforhold

I menuen til venstre har Forbundet Kultur og Information samlet alle oplysninger, der er relevante for dig om din efterløn, seniorordninger og pension. Forbundet har desuden samlet alle oplysninger, der er relevante for dig, der som senior overvejer din tilbagetrækningen fra arbejdsmarkedet helt eller delvist. - læs mere nedenfor og under menuen til venstre

Er pension overhovedet vigtig?
Ja, er det helt enkle svar på det spørgsmål. Lyt eventuelt til denne podcast Pension for begyndere fra "Fakta om Pension. Ida Marie Moesby er dagens gæst hos vært Maria Jencel. Du får blandt andet konkrete råd til opsparing så du kan stå stærkere mens du stadig lever det liv, som du drømmer om lige nu og her.

Overvejelse

Er du midt i halvtredserne er tiden kommet til at begynde at overveje, hvordan de sidste - eventuelt mange - år på arbejdsmarkedet skal forme sig.

  • Ønsker du at trække dig gradvist tilbage fra arbejdsmarkedet?
  • Skal du på efterløn?
  • Er der brug for at arbejde mere og længere for at få råd til den pensionisttilværelse, du drømmer om?

Kend dine muligheder

Du behøver ikke gå fra pension fra den ene dag til den anden. Der kan være mange gode grunde til at lave en gradvis nedtrapning i stedet. Dette site er for dig, der gerne vil læse om de forskellige muligheder der er for at blive på arbejdsmarkedet, men hvor arbejdstiden eller opgaverne ændres.

Trap ned med god økonomi

Vil du gerne bevare din tilknytning til arbejdsmarkedet i længere tid, kan du gøre det på flere måder:

  • Er du med i efterlønsordningen, så har du mulighed for fleksibel efterløn, hvilket vil sige, at du kan gå ned i tid og få kompensation for lønnedgangen i form af efterløn.
  • Er du ikke med i efterlønsordningen, og ønsker du at blive ved med at arbejde, kan du gå på delpension fra dit 60. eller 62. år afhængig af din pensionsopsparings tidligste udbetalingstidspunkt.

Delpension betyder du kan tage hul på noget af din pension. Eksempelvis hvis du nu arbejder 37 timer om ugen, og går ned til 20 timer, så går du også væsentligt ned i løn. Indtægtsnedgangen kan du få kompenseret af din pensionsopsparing. Det betyder så selvfølgeligt, at din pensionsopsparing bliver mindre, men hvis din kortere arbejdsdag/uge betyder, at du arbejder til du er 70, så skal din opsparing ikke være lige så stor som hvis du stopper som 65-årig. Selvom du er på delpension indbetaler du stadig pension af dine 20 timers arbejdsuge.

Har du en lille pensionsopsparing og arbejder du forbi folkepensionsalderen

Synes du, at du har en for lille pensionsopsparing, kan du - udover at indbetale mere til pension via din arbejdsgiver - også vælge blive længere på arbejdsmarkedet og udskyde folkepensionen og ATP, og så får du til gengæld begge dele forhøjet – jo længere, du udskyder dem, des højere bliver de. Som oftets kan det bedst betale sig, at udsætte folkepensionen hvis du stadig arbejder, da folkepensionens grundbeløb modregnes når du har arbejdsindtægt.

PFA pension har lavet et værktøj - Pensionstallet . Det viser dig i store træk om du sparer nok op.

Senioraftaler

Nogle vil også have mulighed for at gå ned i tid samtidig med, at pensionsindbetalingen bliver fastholdt. Det er naturligvis vigtig at finde ud at om du kan få sådan en aftale. muligt ved at oprette senioraftaler.

Dialog med din leder

Et oplagt sted at tage dine ønsker og behov i forbindelse med tilbagetrækning op, vil være til medarbejderudviklingssamtalen. Vi ved ikke, hvad fremtiden bringer, men rigtig mange går på pension i den offentlige sektor i disse år, så derfor kan der mange steder være brug for at fastholde medarbejdere. Her er det oplagt at gå efter en senioraftale. I drøftelsen kan også indgå dialog om du gerne helt eller delvist ønsker at skifte arbejdsopgaver.

Overblik over dine muligheder

Overvejer du at trappe ned gradvist eller at arbejde udover folkepensionsalderen, så kan du finde mere information på disse sider. Kontakt forhandlingsafdelingen i Forbundet Kultur og Information, hvis du har brug for yderligere vejledning på tlf. 38 88 22 33.

I samarbejde med PFA tilbyder Forbundet Kultur og Information afklaringskurser til alle medlemmer, hvor du kan høre mere om dine muligheder for fleksibel tilbagetrækning, og hvordan du får et godt seniorliv. Som overenskomstansat kan du også altid kontakte PFA Pension og få booket en personlig seniorrådgivningssamtale.

Har du besluttet dig for at gå på efterløn eller pension, er der også særlige tidsfrister, du skal være opmærksom på. Det kan du læse mere om ved at klikke på det relevante menupunkt.