Gå til sidens indhold

Barselsberegner

Planlæg barselsorlov og få et godt overblik

Med Forbundet Kultur og Informations barselsberegner kan du lave en samlet barselsplan og få overblik over dine rettigheder, såsom om du har ret til orlov med hel eller delvis løn, længden af orloven og vigtige datoer. 

Barselsberegneren gælder ved barns fødsel/modtagelse efter den 2. august 2022.

Vigtig information: Det er vigtigt, at du bruger barselsberegneren som vejledende i din planlægning. Flere steder er det muligt at klikke for yderligere information, og det er en rigtig god ide at læse dem grundigt. På vores hjemmeside har vi flere detaljer, som kan være nyttige i forbindelse med planlægning af barselsorloven, som supplerer beregneren. Læs mere

Du er også altid velkommen til at kontakte Forbundet Kultur og Information for supplerende  rådgivning og vejledning.

Dagpengeretten
Mor har ret til barselsdagpenge 4 uger før forventet fødsel. Som lønmodtagere har begge forældre ret til barselsdagpenge i 24 uger efter fødslen. 11 af disse ugerne er øremærkede og skal derfor holdes af den forælder de er øremærket til. Mor har pligt til at afholde 2 af de øremærkede uger efter fødslen. Far eller medmor skal også holde ugerne efter fødslen, men kan efter aftale med arbejdsgiver placere de 2 uger inden for de første 10 uger efter fødslen. De øvrige 9 øremærkede uger med barselsdagpenge skal afholdes, inden barnet fylder 1 år.

Fraværsretten
Forældrene har ret til fravær i en længere periode end hvad dagpengeretten dækker. Mor har samlet set ret til fravær i 10+32 uger og far  2+32 uger efter fødslen.

Lønret
Man bruger barselsdagpenge, når man får løn, da arbejdsgiver får barselsdagpenge i refusion, når der udbetales løn under orlov. De lønmodtagere, der får løn under orlov i mere end 24 uger, skal være opmærksomme på, hvad det betyder for deres ret til løn, at der ikke er dagpengene til hele perioden med løn. Det kan som regel løses ved, at den anden forælder overfører af sin dagpengeret.

Barselsberegner

Hvis du mod forventning ikke kan se barselsberegneren, er det fordi du på et tidspunkt har sagt nej tak til cookies. Du skal derfor først slette din browserhistorik.

 

Barselberegneren har indbygget nogle forudsætninger: 

  • Barselsberegneren bruger begreberne
  • Graviditets orlov - fravær med løn eller dagpenge før fødslen eller modtagelse af barnet.
  • Orlov øremærket - fravær med løn eller dagpenge øremærket til den enkelte forælder
  • orlov – fravær med løn eller dagpenge, der kan overføres mellem forældrene
  • Barsel kan forlænges med ferie i hele uger
  • Evt. udskydelse af orloven fremgår ikke af barselsoversigten
  • Man skal bruge alt fraværsret før man kan forlænge
  • Som privatansat skal du være opmærksom på, hvad der står i din ansættelseskontrakt, overenskomst og personalehåndbog om dine barselsrettigheder. 
  • Orlov, der ikke udskydes, skal være afholdt inden barnet fylder 1 år

Se tidligere barselsberegner her (hvis du har fået barn før den 2. august 2022).