Forbundet Kultur og Informations uroundersøgelse fra 2016 viste, at mange biblioteker oplever uro, konflikter eller trusler. Kontakt forbundet hvis du har brug for råd eller vejledning.
På flere folkebiblioteker er uro en del af arbejdsdagen. Udad reagerede unge, ustabile og vrede borgere og trusler mod personaler forekommer på folkebibliotekerne. Det fremgår af en rundspørge blandt tillidsrepræsentanter på folkebibliotekerne fra december 2017. 70 % af bibliotekerne har inden for det sidste år oplevet uro, konflikter og trusler. Læs Forbundet Kultur og Informations uroundersøgelse her.
Lokale beredskabsplaner og retningslinjer er derfor vigtige redskaber, så medarbejdernes arbejdsmiljø sikres bedst mulig.
Det anbefales, at de lokale MED-udvalg og arbejdsmiljøorganisationer arbejder med følgende 3 elementer: Overblik, forebyggelse og håndtering/bearbejdning. Læs mere.
Obligatoriske retningslinjer.
På offentlige arbejdspladser skal MED-systemet udarbejde retningslinjer for identifikation, forebyggelse og håndtering af vold, mobning og chikane. Roller, ansvar og opfølgning på retningslinjerne er vigtig. I vejledningen til aftalen er der konkrete forslag til hvad man kan gøre.
Det kan være meget ubehageligt at være udsat for truende borgere og egentlige overgreb. Det påvirker både den enkelte og hele arbejdspladsen. En episode kan i sig selv måske være rimelig harmløs, men hvis der kommer flere episoder over længere tid kan det påvirke negativt og måske være udløsende faktor i forbindelse med stress eller anden sygdom. Symptomer som søvnproblemer, hovedpine, koncentrationsbesvær, grådlabilitet, spekulation om årsag og skyld og forhøjet stressniveau er nogle forhold, man skal være opmærksom, hvis man som medarbejder har været udsat for episoder.
Hvad gør jeg?
Har du eller en kollega været ude for en ubehagelig/kritisk episode, så gå til ledelse, tillids- eller arbejdsmiljørepræsentant, så det kan blive indberettet og håndteret efter jeres lokale procedurer.
Har arbejdsgiver ikke et psykologisk beredskab, så kontakt PFA via din helbredsikring/Early Care hvor der evt. kan blive henvist til psykolog eller anden hjælp.
Du kan som altid kontakte Forbundet Kultur og Information.