Mange oplever stresstilstande på et eller andet tidspunkt i deres arbejdsliv. Kontakt din læge og Forbundet Kultur og Information, hvis du er i tvivl, om du bør sygemelde dig.
Der tales og skrives rigtig meget om stress. Mange mennesker rammes også af stress. Men stress kan være svær at få hold på. Stress bliver ofte forvekslet med travlhed eller sygdom. Stress er ikke en sygdom, men kan udløse forskellige sygdomme. Det er her vigtigt at skelne mellem to slags stress: Den kortvarige, som er normal og gavnlig, og den langvarige, som er skadelig for helbredet. For de personer der bliver ramt af stress har det alvorlige konsekvenser både for dem selv, familien, kolleger og arbejdsplads. Stress opleves forskelligt, og det, der stresser dig, stresser ikke nødvendigvis din kollega. Derfor er det vigtig at have viden om stress både som individ, kollega, leder og arbejdsplads, så der kan tages de rigtige tiltag i tide.
Branchefællesskabet for Arbejdsmiljø har en temaside om forebyggelse og håndtering af stress.
Arbejdstilsynet har en temaside om stress, sådan forebygges stress og sådan håndteres stress.
Forbundet Kultur og Information har sammen med Akademikerne lavet en undersøgelse af det psykiske arbejdsmiljø. Nu foreligger delrapporten "Bibliotekarernes stress - Undersøgelse 2015", hvor det bliver belyst, i hvilken grad Forbundet Kultur og Information medlemmer er stressede i hverdagen og oplever problemer med stress på deres arbejdsplads. Der ses på hvilke grupper blandt bibliotekarerne, der er i større risiko for stress end andre, og hvilken betydning en række faktorer har for risikoen for stress. Endvidere undersøges det, hvilken rolle ledelse og arbejdspladskultur spiller i forhold til stress. Og endelig hvordan der er sammenhæng mellem produktivitet, kvalitet og stress.
1.709 af Forbundet Kultur og Information medlemmer besvarede spørgsmålene, hvilket gav en af de højeste svarprocenter (55,2 %) blandt akademikerne. I rapporten er forbundets resultater stillet over for det samlede resultat for de øvrige akademikergrupper (f.eks. tandlæger, gymnasielærere, djøffer, magistre og ingeniører).
Highlights fra undersøgelsen:
Læs hele rapporten.