Den 1. november 2020 trådte en ny bekendtgørelse om psykisk arbejdsmiljø med bilag i kraft.
Der indføres ikke nye regler på området, men bestemmelserne samles i én bekendtgørelse og det tydeliggøres, hvad der gælder, og hvordan reglerne skal forstås.
Generelt
Helt generelt gælder det (§ 5), at arbejdet i alle led skal planlægges, tilrettelægges og udføres således, at påvirkningerne i det psykiske arbejdsmiljø både ud fra en enkeltvis og samlet vurdering er sikkerheds- og sundhedsmæssigt fuldt forsvarligt på kort og lang sigt.
Eksempler på forebyggende tiltag (§ 6) er forsvarlig planlægning og tilrettelæggelse af arbejdet. Tilstrækkelig og hensigtsmæssig oplæring og instruktion i at udføre arbejdet, mulighed for støtte i arbejdet, herunder ledelsesmæssig og kollegial støtte og mulighed for indflydelse i arbejdet. Foranstaltninger til kollektiv beskyttelse sker frem for individuel beskyttelse.
”Påvirkninger” i det psykiske arbejdsmiljø er (§ 7):
Eks: arbejdstid, pause, ledelsesmæssige forhold, kommunikation, mulighed for indflydelse og samarbejde på organisatoriske niveau
Ved arbejdets ”udførelse” (§ 8) skal der tages hensyn til den ansattes alder, indsigt, arbejdsevne og øvrige forudsætninger.
Oplæring og instruktion (§ 10): Det påhviler arbejdsgiver at sørge for, at hver enkelt ansat får tilstrækkelig og hensigtsmæssig oplæring og instruktion til at udføre arbejdet sikkert og sundt fuldt forsvarligt. Det skal navnlig ske i forbindelse med
Særlige påvirkninger i det psykiske arbejdsmiljø
Bekendtgørelse trækker en række særlige påvirkninger frem i kapitel 3. Det er ikke ensbetydende med at forhold, der ikke er nævnt nedenfor ikke er omfattet af bekendtgørelsen. De falder ind under hovedbestemmelsen i § 5.
Arbejdstilsynets vejledning om stor arbejdsmængde og tidspres.
Arbejdstilsynets vejledning på området forventes i løbet af 2022.
Arbejdstilsynets vejledning på området forventes i løbet af 2022.
Arbejdstilsynets vejledning om krænkende handlinger m.v. Læs mere om krænkende handlinger.
Arbejdstilsynets vejledning om vold
Under hvert af ovenstående påvirkninger fastlægger bekendtgørelsen elementer til brug for en vurderingen af, om der er risiko for sikkerhed og sundhed.
MED/SU/TRIO/APV
Ovenstående kan indgå i det daglige arbejde med at fremme det gode arbejdsmiljø og er relevant i de respektive fora på arbejdspladsen.
Læs: Arbejdstilsynets temaside om bekendtgørelse om psykisk arbejdsmiljø.