Gå til sidens indhold

Arbejdsmiljø

Arbejdsmiljø handler om trivsel, sundhed og sikkerhed på din arbejdsplads. Det skabes i samarbejde mellem ansatte, arbejdsgivere, arbejdsmiljørepræsentanter og tillidsrepræsentanter.

Fysisk og psykisk arbejdsmiljø

Det sunde arbejdsliv er et arbejdsliv i balance mellem fysisk og psykisk trivsel. Både det fysiske og det psykiske arbejdsmiljø er omfattet af Arbejdsmiljøloven, og der skal være fokus på begge dele på arbejdspladserne.

Der er i mange tilfælde helt konkrete regler for eller anbefalinger til, hvordan de fysiske rammer på din arbejdsplads skal være, når det gælder for eksempel støj, indeklima og indretning. I menuen til venstre kan du finde flere oplysninger om specifikke problemstillinger vedrørende fysisk arbejdsmiljø.

Det psykiske arbejdsmiljø spiller en stor rolle for bibliotekarer og andre vidensarbejdere. Det handler om, hvordan medarbejderen oplever deres arbejde i forhold til eksempelvis stress, konflikter, kommunikation, tillid og samarbejde. 

Det kræver en fælles indsats på arbejdspladsen at skabe et godt psykisk arbejdsmiljø. Den enkelte medarbejder, gruppen af kolleger, ledelsen og organisationen har hver især roller og opgaver.

Forbundet Kultur og Information har gennemført en række arbejdsmiljøundersøgelser i samarbejde med Akademikerne. Du kan få overblik over dem her. 

Få råd og vejledning

Du kan hente råd og vejledning om arbejdsmiljø hos Forbundet Kultur og Informations konsulenter, hvis du for eksempel oplever konflikter på arbejdspladsen, er ramt af stress eller har svært ved at finde balancen mellem arbejdsliv og familieliv. 

Læs mere i selve arbejdsmiljøloven