Gå til sidens indhold

Gå-hjem-møde: Det læsende menneske – hvad sker der med os, når vi læser litteratur?

De fleste vil gerne læse mere, hvis du spørger dem. Men hvad får vi som mennesker i grunden ud af at læse litteratur? Er det rimeligt at hævde, at læsning af litteratur kan gøre os til mere empatiske og følsomme mennesker? Hvad er det særlige ved den måde, litteraturen danner betydning og billeder på? Og hvorfor findes litteratur i det hele taget? Hvor stammer vores behov for fiktioner i grunden fra?

Lars Theil Münster
© PR-foto Lars Theil Münster

Den gode læseoplevelse er en dyrebar erfaring for mange af os. Vi kan føle, at vi gennem litteraturen bliver klogere på os selv og på verden omkring os. Men læsning af litteratur er i grunden en kompleks og utrolig proces, som giver anledning til nogle fundamentale spørgsmål:

  • Hvordan finder teksten vej til vores bevidsthed og danner betydning og billeder inde i vores hoveder?
  • Hvad får vi som mennesker ud af at læse litteratur?
  • Er det rimeligt at hævde, at læsning af litteratur rummer et etisk dannende potentiale og kan gøre os til mere empatiske og følsomme mennesker?
  • Og hvorfor findes litteratur overhovedet? Hvordan kan det være, at mennesker til alle tider har opfundet og fortalt historier til hinanden?

Vi slutter af med et par bud på, hvordan man kan stimulere og motivere sig selv og andre til at læse mere.

Oplægget tager afsæt i bogen Det læsende menneske og gør dig klogere på, hvor fantastisk et fænomen litteratur i grunden er.

Oplægsholder er Lars Theil Münster, cand.mag. i litteraturvidenskab. Lars har arbejdet med kultur, læsning og medievaner i bl.a. Kulturstyrelsen, Danmarks Radio og Københavns Universitet og er forfatter til bogen Det læsende menneske (Samfundslitteratur, 2019).

Målgruppe: Alle medlemmer er velkomne (begrænset antal pladser). Deltagelsen er gratis for medlemmer.

Arrangør: Folkeuniversitetet i København i samarbejde med Forbundet Kultur og Information.

Praktiske oplysninger

Tidspunkt 29. marts 2023

18.15 - 20.00

Sted City Campus, CSS (Center for Sundhed og Samfund)

Øster Farimagsgade 5
1353 København K
DNK

Tilmeldingsfrist

21. marts 2023

Medlem

Gratis

Pris for andre

Kun for medlemmer