Gå til sidens indhold

Oplæggene på Fagligt Landsmøde Online 2021

Her kan du læse mere om de forskellige oplæg på Fagligt Landsmøde Online 2021: Fremtidens kompetencer

ONSDAG DEN 21. APRIL 2021

Hvorfor kompetencer i fremtiden kommer fra fortiden
ved Kim Escherich, teknologietisk rådgiver

Allerede nu, men i stigende grad i fremtiden, er vi omgivet af gigantiske mængder information, vi skal forholde os til, men også nye etiske dilemmaer forårsaget af kunstig intelligens, big data, Internet of Behaviors og meget andet. Vi er omgivet af fake news, deepfakes og disinformation, som skaber alternative virkeligheder, som kan være svære at gennemskue. Og måske det går så vidt, at vi skal til at redefinere og selv og vores rolle i verden. Så hvad gør vi? Hvordan skal vi balancere alle de positive, opbyggende, kreative anvendelser af ny teknologi med trusler, nye virkeligheder og digitale entiteter, vi ikke kan stole på? Hør hvordan menneskets største redningskrans i en ekstremt digitaliseret og uoverskuelig verden faktisk kan være human og kærlig tænkning fra vores fortid. Og hvordan du kan bruge den tænkning i praksis.


7 kompetencer til fremtiden
ved Camilla Mehlsen, digital medieekspert og forfatter til flere bøger om digital dannelse og digitalisering

Hvad er afgørende at lære i en tid med fake news, robotter og kunstig intelligens? Svaret er ifølge Camilla Mehlsen syv K’er. Arbejdsmarkedet vil i stigende grad efterspørge de syv K’er hos medarbejdere. Det handler ikke blot om økonomisk værdi, men også om hvad der giver værdi for et meningsfuldt liv. Fremtidens vigtigste kompetencer er menneskelige, ikke teknologiske. Det, vi får brug for, er kreative, velformulerede og refleksive mennesker, der kan forme den teknologiske udvikling, så den understøtter det samfund, vi vil udvikle. Få indsigt i fremtidens kompetencer og den nye digitale verden, så du som KI’er bliver klædt på til at kunne sikre dig kompetencer for livet.


TORSDAG DEN 22. APRIL 2021

Kulturformidling der vil noget
ved Julie Rokkjær Birch, direktør for KØN - Museum for kønnenes kulturhistorie

Museer er forskningsinstitutioner, som tager vare på den danske kulturarv - men museer er ikke for noget, men for nogen. Med udgangspunkt i museumsbranchen taler Julie Rokkjær Birch om kulturformidlingens raison d’être og potentialer og giver undervejs eksempler på eksperimenterende og normkritisk formidling, der kalder på en række særlige kompetencer. Hør mere om museet KØN og museets selvforståelse som et aktivistisk museum, som vil styrke viljen til et ligestillet samfund og gøre nytteværdien af kulturen både konkret og samfundsrelevant.

Hvad er det vi skal kunne? Kompetencer i fremtidens folkebibliotek
ved Henrik Jochumsen, lektor ved Institut for Kommunikation, Københavns Universitet

Store samfundsmæssige forandringer som digitalisering og globalisering betyder, sammen med øget fokus på brugerinddragelse, partnerskaber og dialogorienterede formidlingsaktiviteter, at f.eks. relationelle, innovative og performative kompetencer får afgørende betydning for fremtidens folkebibliotek. I sit oplæg vil Henrik Jochumsen diskutere en række kompetencer, der er helt nødvendige for, at folkebiblioteket kan fastholde og udvikle sin position som en af vores væsentligste kulturinstitutioner.


FREDAG DEN 23. APRIL 2021

Hvilke kompetencer får Danmark brug for?
ved Kristian Binderup Jørgensen, økonom i Kraka, Projektleder for Small Great Nation

Forestil dig det danske arbejdsmarked om 10, 15 eller 20 år. Hvilke kompetencer vil virksomhederne efterspørge hos deres medarbejdere? Hvilke opgaver vil den offentlige sektor løse? Hvordan vil samspillet mellem mennesker og robotter være? I dette oplæg præsenteres Kraka og Deloittes analyser af udviklingen i kompetencebehovet på det danske arbejdsmarked. Det hele sættes ind i en kontekst af de store tendenser, der præger vores samfund, herunder automatisering, digitalisering og grøn omstilling.

Sådan beskriver du dine kompetencer på en personlig, vedkommende og konkret måde!
ved Ricki Nielsen, karriere- og jobsøgningsspecialist

Afklaring handler for mange om at finde lige netop de ord, der beskriver dig. Det er bare en forældet og unuanceret måde at arbejde med afklaring på, da de enkelte ord er uden værdi og personlighed. Hvad du i stedet for skal gøre, er både simpelt, meget effektfuldt og let for at huske for din modtager. Præcis hvordan giver karriere- og jobsøgningsspecialist Ricki Nielsen et bud på i sit oplæg om, hvordan du sætter ord på dine kompetencer.

Hvis du ikke kan vente med at høre Rickis pointer, kan du booke en karrieresamtale med ham her: go.oncehub.com/kulturoginformation

Fremtidens arbejdsmarked - hvad skal vi lave, når robotterne laver det hele?
ved Philipp Schröder, Professor i økonomi ved Aarhus Universitet

Hvordan er udsigterne for fremtidens arbejdsmarked? Hvilke konsekvenser har den stigende digitalisering haft, set med forskningsverdenens øjne? Professor Philipp Schröder præsenterer i sit oplæg forskningsbaseret viden om den teknologiske udviklings konsekvenser for arbejdsmarkedet. Hvad kommer automatiseringen af arbejdskraften til at betyde? Og hvordan vil det påvirke hvilke kompetencer, der bliver særligt efterspurgte i fremtiden?

Philipp Schröder har været med til at undersøge automatiseringens forventede effekter på det danske arbejdsmarked. Forskningen peger bl.a. i retning af, at alle beskæftigede vil skulle tilegne sig nye færdigheder. Men den viser samtidig, at ikke alle kompetencer med et fremtidigt højt afkast nødvendigvis vil være digitale.