Gå til sidens indhold

Filibussen

FILIBUSSEN er Forbundet Kultur og Informations faggruppe for filialer, mindre biblioteker og bogbusser. FILIBUSSEN har fokus på kommunikation og erfaringsudveksling mellem vore medlemmer, sparring med forbundet samt decentralisering af bibliotekstilbuddet.

Bogbustræf i Flensborg 2022
2020 var 100-året for Genforeningen i 1920 og det skulle fejres på bedste manér med et bogbustræf i Flensborg. I stedet fik vi besøg af corona og træffet er blevet udskudt to gange. Men i år - 2022 - skulle det være ganske vist.
Lørdag d. 10. september 2022 danner den smukke havneby ved Flensborg Fjord ramme om et stort bogbustræf med bogbusser fra nær og fjern. Det sker centralt på Havnespidsen lige i hjertet af byen.
Træffet arrangeres i et samarbejde mellem Filibussen/Forbundet Kultur og Information, Fahrbüchereien in Schleswig-Holstein, Verband Deutscher Büchereien Nordschleswig og Dansk Centralbibliotek for Sydslesvig – sidstnævnte som tovholder.

Agnes og Otto byder velkommen
Ved Flensborgs forrige bogbustræf i 2008, kunne Dansk Centralbibliotek for Sydslesvig præsentere to nye specialbyggede bogbusser. Efter flere hundredetusinde kilometer med ”Jytte” og ”Dagmar” på de sydslesvigske landeveje, er tiden kommet for en udskiftning.
Gennem de seneste år har en gruppe medarbejdere arbejdet intenst med at udvikle en ny type bogbus.
Den første bus blev leveret primo januar 2022 og den næste skulle ankomme omkring påske 22. Vi glæder os til at præsentere ”Agnes” og ”Otto” på træffet - en spritny generation af de sydslesvigske bogbusser.

Fagligt og festligt
Udover at kunne ”sparke dæk” blandt de mange bogbusser, vil dagen byde på en række faglige og hyggelige programpunkter. Nærmere informationer følger. Dagen slutter med en festlig aften med middag, musik og underholdning i Flensborg Bibliotek.

 

FAST BEGIVENHEDER

Dansk bogbustræf
Hvert andet år arrangerer FILIBUSSEN et bogbustræf, hvor alle de cirka 40 bogbusser med personale er inviteret med. Her mødes bogbuspersonale og entusiaster fra hele landet for at vidensdele, udveksle erfaringer og diskure udviklingen inden for bogbusdrift eller udviklingen inden for mobile biblioteker. Mange moderne bogbusser bliver produceret på en fabrik i Finland. Det sidste bogbustræf (afholdt juni 2018) var i Aalborg med Aalborg Bibliotekerne og Brønderslev Bibliotek som vært. 

Nordisk bogbustræf
Ud over det danske bogbustræf arrangeres et nordisk bogbustræf hvert 4. år, hvor værtsskabet går på skift mellem landene. FILIBUSSEN er i det nordiske bogbussamarbejde og er dermed deltager dermed også i det nordiske bogbustræf. I 2010 var det Ribe Bibliotekerne og dermed Danmark der var vært for det nordiske bogbustræf, hvor bogbusser fra både Norge, Sverige, Finland og Danmark, samt Tyskland, England og Spanien deltager.

Øvrige arrangementer
Af øvrige arrangementer kan det nævnes, at FILIBUSSEN forsøger at lave arrangementer for både filial- og bogbusbibliotekarer ud over de fastlagte bogbustræf.

FILIBUSSENs hjemmeside

Tryk på logoet for at komme til FILIBUSSENs hjemmeside, hvor faggruppen løbende poster stort og småt. 

 

Tryk på billedet for at dyrke lidt bogbusnostalgi på FILIBUSSENs Arkiv-blog.