Lige nu fylder eksamener og opgaveskrivning meget. Men hvis du snart er færdig med din uddannelse, er du måske også begyndt at tænke på livet bagefter. Hvordan søger man job? Hvordan beskriver du dine kompetencer? Hvad skal du have i løn? Der er meget at sætte sig ind i. Og så er der nogle regler, der skal følges, hvis du skal have dagpenge.
Vi har samlet en masse gode råd om jobsøgning på vores karrieresider. Her kan du bl.a. læse, hvordan du sætter ord på dine kompetencer, skriver ansøgninger og CV og forbereder dig til jobsamtalen. Du skal finde din egen måde at gøre det på. Vi kan hjælpe dig i processen.
Når du lander dit første job, så husk at brug vores juridiske rådgivning ifm. din ansættelse til at få læst til kontrakt igennem, inden du skriver under, og få sparring til hvilken løn du bør have. Du kan også booke en karrieresamtale, hvis du har brug for mere individuel vejledning til din jobsøgning.
Forbundet Kultur og Information har et nedsat kontingent for dimittender - samme sats som studerende, 1 kr. om dagen. Hvis du ikke allerede er studentermedlem, kan du nyde godt af dette tilbud, så længe du indmelder dig i KI senest tre måneder efter dimission.
Studentermedlemmer og dimittender har adgang til samme ydelser som medlemmer der betaler fuldt kontingent.
Mens du venter på, at der kommer hul igennem til arbejdsmarkedet, skal du have noget at leve af. Som færdig kandidat er du berettiget til dimittend-dagpenge, som udbetales af din a-kasse.
Men du skal huske at melde dig ind i a-kassen eller skifte status fra studerende til færdiguddannet senest 14 dage efter du afslutter dit studie. Denne frist er ufravigelig, også selvom du har været studentermedlem af a-kassen.
Fristen gælder også for dig, som afslutter din bacheloruddannelse, selvom du vil fortsætte på kandidatuddannelsen. I forbindelse med a-kassereglerne betragtes en færdiggjort bacheloruddannelse nemlig som en afsluttet uddannelse. Derfor skal du huske at genindmelde dig efter bacheloruddannelsen, da du ellers ikke vil kunne få dagpenge, hvis du fx afbryder studiet undervejs i kandidatuddannelsen og bliver ledig.
Forskellen på a-kasse og fagforening
En fagforening beskytter og fremmer medlemmer inden for et bestemt fags fælles interesser, særligt med hensyn til løn og øvrige arbejdsvilkår, samt arbejder for at sikre beskæftigelse hos medlemmerne ved at tilbyde opkvalificering af kompetencer med mere.
En a-kasse - hvilket står for 'arbejdsløshedskassen' - udbetaler dagpenge til dig, hvis du bliver ledig og er dermed en slags økonomisk forsikring. De afholder også jobsøgningskurser og har andre tilbud der skal hjælpe dig i job.
Medlemskab hos KI giver ikke automatisk medlemskab hos en a-kasse.
KI vil altid anbefale dig også at være medlem af en a-kasse, så du er sikret en indkomst hvis du bliver ledig. KI samarbejder med Akademikernes A-kasse.