Gå til sidens indhold

Nyuddannede til de studerende: glem karaktererne – og følg mavefornemmelsen

I februar inviterede KI fire alumner til at holde oplæg for studerende på Institut for Kommunikation på Københavns Universitet. Deres råd til de studerende var dog universelle: Karakterer er ikke så vigtige, grib de muligheder du får – og gå efter din mavefornemmelse.

Alia Tornak er Information Management Specialist hos Ørsted og aktiv i de privatansattes bestyrelse i KI. Arkivfoto

Alumnernes vej til deres drømmejob skyldtes for de fleste tilfældigheder som udsprang af deres engagement og interesse for deres fag. Det har også været vigtigt, at de undervejs har gjort brug af KI, hvor de har fået rådgivning og sparring til deres jobsøgning, herunder vejledning i hvad de skulle kræve i løn.

De fire alumner er uddannet fra informationsstudier (tidligere informationsvidenskab og kulturformidling) og film- og medievidenskab og arbejder i dag som henholdsvis musikjournalist og tilrettelægger, børnebibliotekar, Information Management Specialist og projektmedarbejder.

Sammen med KI’s repræsentanter og KU’s studievejleder kom de fire oplægsholdere med input til jobsøgning som nyuddannet og om hvordan de endte i deres første (og for nogle vedkommendes, andet og tredje) job.

Et fælles budskab til de studerende var blandt andet:

  • Sæt dig ind i virksomheden og kom med et par forslag til optimering.
  • Karakterer er mindre vigtige.
  • Sig til gengæld ja til muligheder for frivilligt arbejde, studiejob, praktik mv. der byder sig, hvis det føles rigtigt.

Samtidig er det vigtigt at følge sin mavefornemmelse, både når det føles rigtigt og forkert. Én blev tilbudt et job, hun egentlig ikke rigtig ønskede, fordi det lå langt væk, og takkede nej, velvidende at et andet job måske ikke ville dukke op lige med det samme. Men det gjorde der heldigvis.

En af alumnerne anbefalede at søge job i større virksomheder, da sandsynligheden for at der kommer en åbning, i form af fx en kollega der skal på barsel, er større.

En anden anbefalede at søge hos mindre organisationer, der man ofte her vil have blækspruttestillinger og mulighed for at skabe sit eget job.

Samtidig viste fortællingerne også, at det er muligt at skifte retning undervejs, fx fra kultur- til informationssporet. Alles veje er forskellige!