Få råd til hvordan du klarer eksamenstiden fra KI’s studenterkonsulent, så du undgår stress og stadig har tid til at se venner og familie.
1. Lav en god (og realistisk) læseplan
Kig i din studieordning og brug læringsmålene til at skabe dig et overblik over din eksamensperiode. Delmål er også vigtige – det er en sejr at have (gen)læst den svære del af pensum, at have taget gode noter, at have forstået det svære stof, som drillede til undervisningen.
Når du ved, hvad du skal nå og hvornår, så er fundamentet for en god struktur lagt. Og netop dét kan reducere stress, give bedre søvn, sikre indre ro og øge din læring. Den vil være din vej til en god eksamensperiode, hvor der endda kan være plads til sociale aktiviteter, hvis du følger din plan. Men husk vær realistisk, nogle gange tager det længere tid end man tror, at læse op. Og så er det vigtigt at minde sig selv om, at man ikke kan læse 10 timer i streg. Hold fri, når du har nået niveauet for, hvor meget information din hjerne kan rumme. At holde fri kan være med til at sikre et højt niveau af effektivitet.
2. Drop distraktionerne
Læg alt, hvad der kan distrahere dig, væk, mens du læser. Din telefon, tablet, kalender, you name it. Det er vigtigt, at du ikke udfordrer din hjerne til at tage imod mere fagligt stof, end hvad godt er. Du kan læne dig op af din arbejdsplan og melde ud til kollegaer og venner, hvornår du er tilgængelig – og hvornår du ikke er.
3. Prioritér det, der giver dig energi
Du kender dig selv bedst og ved, hvad der gør dig glad. Lav plads til en bytur eller en brætspilsaften, hvis det kan være med til at holde humøret og engagementet oppe. Det psykiske og fysiske ve og vel hænger sammen, så at bryde eksamensperioden op i etaper kan for mange opleves som nøglen til at skabe en god arbejdsvane.
4. De positive tanker
Det kan være, dit kursus er skod. Det kan være, det er dit yndlingsfag. Uanset hvad, så husk på, at det er en del af noget større og en uddannelse, du forhåbentlig er glad for.. Lav eventuelt en liste over ting, der gør dig glad, og som du er taknemmelig for, og kig på den hver dag inden, du begynder at læse. Det vil gøre din indstilling til læsningen mere positiv,
5. Sceneskift!
De rigtige rammer at læse i er afgørende for dit udbytte, og de samme fire vægge kan være kedelige og demotiverende. I stedet for at bruge universitets læsesale og dit eget hjem, så kan biblioteker og studiecaféer være gode alternativer. Er du studerende i København, har Uniavisen listet en masse gode steder op her: Studerende, kend dine læsesale – guide til læsesale i København. Er du studerende på SDU Kolding, kan læsesalen Stadsarkivet være et godt sted. Spørg dine medstuderende eller din studiegruppe om de kender til nogle læse-perler i din studieby.
Rigtig meget held og lykke med eksaminerne!