Coronavirus

Find svar på dine spørgsmål om Coronavirus

Gå til sidens indhold
28. september 2020 Af Sabrine Mønsted

Virtuelle lønforhandlinger er okay

Corona har gjort meget digitalt – også lønforhandlinger. Chefjurist i KI Karin V. Madsen er positiv efter sin første virtuelle lønforhandling, men mener at andre typer af forhandlinger kan være sværere digitalt.

Digitale møder har på grund af COVID-19 erstattet mange fysiske møder. Både når det er mange, der skal holde møde, og når KI forhandler løn for medlemmerne. Arkivfoto

- Det var ikke meget anderledes end et fysisk møde, siger Karin V. Madsen efter sin første virtuelle lønforhandling for tre teamledere.


- Vi var de samme antal mennesker tilstede - tillidsrepræsentanterne, chefen, en HR-medarbejder og mig. Og det foregik på samme måde med, at jeg præsenterede vores lønforslag, og de kom med et modsvar. Ledelsen forlod så det virtuelle møderum, mens vi talte om forslagene, og da de vendte tilbage, kunne vi lande forhandlingerne, siger Karin V. Madsen, der godt kan forestille sig, at flere lønforhandlinger kan blive digitale fremover, også efter corona, hvis der for eksempel er lang transporttid.


-Lønforhandlinger er forhandlinger, der forholder sig relativt objektivt til funktioner og kompetencer, mens andre typer af forhandlinger og samtaler omhandler mere personlige, og følsomme emner, og disse egner sig ikke på samme måde til at være digitale, selv om det jo må komme an på en prøve i den her tid.


- Når det handler om eksempelvis at være med til svære samtaler eller forhandlinger om aftrædelse og så videre er det vigtigt at kunne fornemme kropssprog og stemning i rummet. Hvornår skal man for eksempel bede om en pause, så medlemmet lige kan få en pause? Det er langt svære, når man kun kan se overkroppen af folk på en skærm, siger hun.
Konsulenterne i KI vil løbende lave en vurdering i forhold til medlemmernes behov og de forholdsregler, der skal tages, så medlemmerne fortsat får den mest optimale hjælp til forhold omkring løn og ansættelse.

Tre gode råd

  • Husk at indlede mødet med lidt løs snak, det er især relevant, hvis parterne ikke kender hinanden særlig godt i forvejen.
  • Tal fra mødets start om, hvordan der kan ”holdes pause” undervejs i forhandlingen.
  • Vær ekstra omhyggelig med at spørge ind og tjekke, at I har forstået hinanden korrekt, det virtuelle rum kan være sværere kommunikere i.