Tilmeld dig

Forbundet Kultur og Informations generalforsamling 2021

Gå til sidens indhold

Master i Public Governance fra CBS

John Larsen synes, der er for meget ”quick fix” i det meste ledelseslitteratur. Derfor har han taget en master i public governance, der har givet ham både mere viden om, men også ydmyghed over for, lederfaget.

John Larsen lige efter at han havde forsvaret masterprojekt hjemmefra til et 12-tal.

John Larsen har netop færdiggjort en masteruddannelse i Public Governance fra CBS. Under uddannelsen var han leder af børne-, voksen-, og udlånsområderne på Greve Bibliotek, men starter i dag i nyt job på Det Kgl. Bibliotek som afdelingsleder for en sektionsleder og 45 medarbejdere. Vi har stillet ham 5 spørgsmål om hans uddannelse.

1. Hvad er det for en uddannelse?

Master i Public Governance er en efteruddannelse på kandidatniveau til ledere og chefer i primært staten, kommuner og regioner, men også interesseorganisationer. Man kan tage et holdforløb fastlagt til 2,5 år eller et fleksibelt forløb på 2-6 år.

I uddannelsen starter man ”oppefra” med reformer dernæst styringsværktøjer, organisationsværktøjer, og så videre til strategisk ledelse, personlig ledelse og HR management. Derudover er der valgfag og et masterprojekt.

2. Hvad skrev du masterprojekt om?

Jeg tog udgangspunkt i begrebet organisatorisk hykleri. Det handler om, hvordan ledere i det offentlige har intentioner på vegne af dem, de leder eller borgerne, de servicerer, men udfører handlinger, der ikke flugter med intentionerne. Jeg undersøgte, hvad offentlige ledere på folkebiblioteker synes om begrebet, og om de selv praktiserer organisatorisk hykleri. Formålet med opgaven var at belyse de problemer, der er forbundet med at praktisere det. Man er velkommen til at læse den – send mig en mail på johnhaand@gmail.com.

3. Hvorfor har du taget uddannelsen?

Jeg følte, at jeg havde et behov. Jeg savnede konkrete ledelsesværktøjer, når jeg stod i svære beslutninger og dilemmaer, for eksempel i forbindelse med organisationsændringer og juridiske spørgsmål. Jeg synes tit, at ledelseslitteratur er meget ”quick fix” a la: ”læs de her 7 tips, så får du styr på det hele”. Men virkeligheden er mere kompleks.  

4. Hvad har du fået ud af det?

Jeg har fået en masse værktøjer, og mere ro i mit lederskab, mere selvsikkerhed – og er nok blevet en anelse mere ydmyg. Jeg er blevet mere bevidst om, hvilke situationer der kræver, at jeg involverer medarbejderne og hvilke, der ikke gør.

5. Vil du anbefale uddannelsen til andre?

Jeg er tilhænger af, at alle ledere får en uddannelse, og denne kan bestemt anbefales. Værdien for mig har været kæmpestor, større end jeg troede. Man får en stor ledelsesværktøjskasse at lege med. Man bliver udfordret – jeg har brugt 25-30 timer om ugen ved siden af mit job, så man skal være indstillet på at lægge nogle weekender.

Og så får man inspiration. Man bliver lukket ind i andre lederes verden og hører om udfordringer i andre sektorer i det offentlige. Man får udvidet sin horisont og får større respekt for de problemer, andre står i – hvilket jeg tror, gør én til en bedre leder.