Coronavirus

Find svar på dine spørgsmål om Coronavirus

Gå til sidens indhold

Lokal strategi og borgeren i centrum

Mandag den 14. juni bød KI igen til debat med afsæt i KL’s bibliotekspolitiske debatoplæg.

biblioteksdebat
I stedet for at fokusere på tal, skal vi fokusere på betydningen for borgerne, lød en pointe fra Christian Lauersen, biblioteks- og borgerservicechef i Roskilde Kommune.

Medlemmerne kunne forleden blive inspireret fra hjemmekontoret – eller for nogens vedkommende, tilbage på det fysiske kontor – med oplæg fra afdelingsleder Malene Hansen fra Næstved Kommune, tillidsrepræsentant Johanne Pasgaard fra Lyngby-Taarbæk Bibliotekerne, og biblioteksleder Henriette Ritz Kylmann fra Dragør Bibliotekerne med perspektiver på, hvordan deres biblioteker spiller bold med og op til KL’s bibliotekspolitiske debatoplæg.

Blandt andet fortalte biblioteksleder Henriette Ritz Kylmann om, hvordan politikerne i Dragør Kommunes byråd bakker op om biblioteksstrategien, der nu har fået et ekstra rygstød efter KL’s bibliotekspolitiske udspil. Desuden giver strategien også en klar retning for biblioteket og sikre, at man holder fokus på det, der understøtter den strategiske retning.

Malene Hansen beskrev i sit indlæg, hvordan man i Næstved har stort fokus på, at biblioteket skal skabe sammenhængskraft, og hvordan man bevidst har fravalgt at arbejde med værtsskab, fordi man ser biblioteket som borgernes. Et hus, man er fælles om, men hvor medarbejderne naturligvis har en faglighed, der sættes i spil.

Og Johanne Pasgaard fra Lyngby-Taarbæk Bibliotekerne præsenterede i sit oplæg, hvordan hun som børnebibliotekar så sig som en del af en stærk biblioteksstrategi omkring bøger og betjening og med et stort fokus på litteratur og læsning.

Fra brugstal til brugerværdi

Derudover holdt Christian Lauersen, biblioteks- og borgerservicechef hos Roskilde Kommune, oplæg om hvordan i taler om værdien af biblioteker ud fra brugernes perspektiver og med de kvalitative data som bibliotekerne også bør måles på. Oplægget tog afsæt i rapporten 'Folkebibliotekets betydning for borgerne'. 

Christian Lauersens klare opfordring til at tale om den værdi, aktiviteter skaber, fremfor deltagerantal. Og opfordrede til, at man tog metoden bag rapporten til sig og brugte den i en skala, der passede til det enkelte biblioteks behov.