Coronavirus

Find svar på dine spørgsmål om Coronavirus

Gå til sidens indhold
02. november 2020 Af Ditte Hillebrand Mortensen

Krænkelser og sexisme fra et ledelsesperspektiv

Debatten om krænkelser og sexisme udspringer fra flere brancher, og i tirsdags den 27. oktober var KI medunderskriver på et debatindlæg med en opfordring til også at tage debatten internt i fagbevægelsen. Men hvad gør man som leder, når debatten fra pressen skal omsættes til handling på arbejdspladsen?

Henriette Ritz Kylmann, som er biblioteksleder på Dragør Bibliotekerne og aktiv i KI’s netværk for ledere. Foto: Simon Klein-Knudsen

Hvad har debatten betydet for dig som leder?

- Det har fået mig til at tænke over, at jeg som leder har en magt, som kan misbruges, og derfor skal jeg overveje, hvordan jeg agerer – også selvom jeg er en kvinde. Det har fået mig til at tænke over, hvilken jargon vi for eksempel har i min ledergruppe, hvor jeg er den eneste kvinde.

Jeg synes, at vi har fået en bevidsthed om sexisme og krænkelser, som vi ikke havde før – der er kommet spotlight på et problem, der hele tiden har været der. Det giver jo én mulighed for at se på, hvor man selv står, og hvor man står som leder.

Hvordan vil I tage hånd om det på din arbejdsplads?

- Det vil starte med en samtale med TRIO (leder, arbejdsmiljørepræsentant og tillidsrepræsentant). Og det er vigtigt, at de ansatte kan gå til TRIO og opleve at blive taget alvorligt. Som med trivsel i det hele taget, handler det om at skabe tillid og en troværdig organisation, som tager hånd om de problemstillinger, der kommer – hvad end det er dårlig belysning på kontoret, der generer eller oplevelser med en krænkende kollega eller låner.

Krænkende adfærd kan netop også komme fra brugere – hvordan håndterer I dem?

- Vores 3-i-1 måling (kombineret APV, ledelses- og trivselsmåling) har ikke vist noget om krænkende adfærd fa brugere, men jeg havde en tidligere ansat, som blev verbalt overfuset af en låner, og fordi det var i et mindre lokalsamfund, mødte den ansatte senere samme låner nede i et supermarked. Det var naturligvis voldsomt ubehageligt.

Nogle gange kan der opstå situationer, hvor en låner opfører sig voldeligt, og så kan du rejse en voldssag hos politiet – men hvad gør du, hvis det er en gråzone eller ikkevoldelig krænkende adfærd? Der har de ansatte brug for, at ledelsen har et beredskab klar. 

Er det et emne, man kunne tage op i KI’s netværk for ledere?

- Det kunne bestemt være relevant at tage op. Hvis man ikke allerede har skullet forholde sig til en konkret sag på sin arbejdsplads, så kan det jo ske i fremtiden. Det kunne være relevant at sparre om, hvilke værktøjer man kan tage i brug for at håndtere krænkelser og hvilke restriktioner, man kan stille op. Og så skal vi blive ved med at have samtalen, så vi forhåbentlig kan få bugt med de strukturer, der skaber problemerne, som vi alle lider under.

Læs nyheden: KI er medunderskriver på brev om sexisme