Tilmeld dig

Forbundet Kultur og Informations generalforsamling 2021

Gå til sidens indhold

Før corona var fjernledelse også et vilkår for mig

Som leder for 8 campusbiblioteker var distanceledelse et arbejdsvilkår for Rubina Afzal før marts 2020. Hendes bud på god ledelse fra distancen handler om kommunikation og tillid.

Rubina Afzal
Rubina Afzal var vant til fjernledelse før corona gjorde det til "the new normal". Privatfoto

Rubina Afzal er biblioteksleder på Absalon Bibliotek, en del af Professionshøjskolen Absalon. Absalon Bibliotek har i alt 14 ansatte fordelt på 8 campusbiblioteker, så distanceledelse var også et arbejdsvilkår før corona.

- Da jeg fik jobbet, var jeg fra starten opmærksom på, at jeg skulle skabe fællesskab og sammenhæng. Hvordan skulle jeg distribuere min ledelse? Og hvordan kunne de ansatte få oplevelsen af, at de var ansat på samme bibliotek?

Hvad er vigtigt, når man leder på distancen?

- Synlig ledelse. Og kommunikation og tillid er væsentlige begreber i den sammenhæng. Det er centralt, at kommunikationen mellem medarbejdere og ledelse styrkes og er klar og tydelig, så der ikke opstår misforståelser og gætterier om opgaveløsningen.

Jeg har gjort det tydeligt for medarbejderne, at jeg altid står til rådighed. Det indebærer for eksempel, at jeg altid kvitterer for mails og opkald, hvis jeg ikke har mulighed for at svare her og nu. Hvis de oplever, at jeg ikke tager telefonen, når de ringer, så ryger tilliden.

Før havde vi også mulighed for virtuelle møder, men det blev ikke udnyttet i samme grad.

Ugentligt nyhedsbrev skaber sammenhæng


- Jeg udsender et ugentligt nyhedsbrev, hvor de ansatte får fagligt indhold og vigtige informationer. Det kan også indeholde relevant personalenyt, for eksempel om en fraværssituation. Det skaber viden på tværs af enhederne, synliggør projekter og orienterer om, hvad der er vigtigst lige nu. Men nyhedsbrevet er et supplement til de øvrige kanaler og skal ikke erstatte dem.

Hvad er forskellen fra før og efter corona?

- Før corona havde de ansatte nogle forventninger til, hvordan jeg skulle være nærværende, for eksempel at køre ud på til de forskellige campusser – selvom jeg jo aldrig kunne være 8 steder på én gang.

Corona har gjort det lidt nemmere, for nu er alle i samme båd. Før havde vi også mulighed for virtuelle møder, men det blev ikke udnyttet i samme grad. Nu er der ingen, der stiller spørgsmålstegn ved det.

Hvordan kan man opretholde trivslen i disse coronatider?

- Jeg tager en samtale med medarbejderen, hvis jeg oplever, at trivslen halter. Vi har en kultur, hvor folk godt tør sige, hvis der er noget, der generer. Men situationen har også lært os, hvor vigtigt det er, at man selv gør noget. Jeg kan skrive til dem, at det er vigtigt, at de husker at gå en tur, men jeg kan ikke gå turen for dem.

Men det er klart, at trivslen lider under corona. Den private og professionelle sfære blandes sammen, og ikke alle har samme vilkår og muligheder, for eksempel for at have eget kontor, lukke døren og så videre. Derudover aner du ikke, hvad folks rytme er, og om du forstyrrer midt i deres frokostpause.

Hvordan kan I opretholde produktiviteten hjemmefra?

- Under den første nedlukning sagde de studerende, at de ikke kunne undvære bibliotekerne. Så denne gang har vi indført en to-go ordning, og vi møder ind én ad gangen. De øvrige ansatte arbejder hjemmefra, hvor de kan give brugerne samme adgang til vejledning og undervisning som tidligere, bare online. Når de ansatte har haft ekstra tid, har gamle skuffeprojekter kunne komme frem i lyset.

Hvad synes du er vigtigst at huske på i denne her tid som leder?

- Vi kan alle blive klogere på at tackle situationen. Jeg har efterspurgt et kursus i distanceledelse til min MUS, for det er en disciplin i sig selv, og noget jeg kun kan blive bedre til.

Gense forbundets webinar om distanceledelse eller gennemfør et online kursus om distanceledelse (begge kræver medlemslogin)

Rubina Afzals 3 hurtige råd til distanceledelse

  1. Styrk kommunikationen. For eksempel via et ugentligt nyhedsbrev og faste ugentlige online møder om den daglige drift.
  2. Kommunikation går begge veje. Forvent af dine medarbejdere, at de giver dig indsigt i, hvad der foregår på arbejdspladsen, og at de fortæller om deres behov og eventuelle problemer.
  3. Skab tillid. Der skal være tillid mellem dig og din medarbejder.