Gå til sidens indhold
26. august 2021 Af Louise Graa Christensen

Danskerne vil benytte kulturtilbud mindre de kommende måneder

En måling fra Kulturbarometeret - en måling af borgernes lyst og tryghed til at vende tilbage til professionelle kultur- og sportsoplevelser set i lyset af covid-19 - viser, at vi de næste par måneder forventer at bruge kulturtilbud mindre, end vi har gjort de seneste par måneder. KI har talt med tre ledende medlemmer om undersøgelsen.

Hvis man tror, at danskerne den kommende tid vil strømme tilbage i biografer, teatre, til koncerter på museer og biblioteker, tager man ifølge en ny undersøgelse fejl. Målingen fra Kulturbarometer, der måler borgernes lyst og tryghed til at vende tilbage til professionelle kultur- og sportsoplevelser set i lyset af covid-19, viser faldende kulturforventninger. Men hvad er oplevelsen ude på bibliotekerne? KI har talt med tre ledere.

Jens Winther Bang Petersen, leder af Hovedbiblioteket og publikumsområdet, Odense Biblioteker og Borgerservice

Hvad tænker du, når du hører om resultaterne af Kulturbarometerets måling?

- Jeg er forholdsvis optimistisk anlagt, men jeg oplever, at der er et stykke vej, før biblioteket er tilbage til at være lige så besøgt som før coronanedlukningen. Og jeg kan godt bekymre mig om, hvordan det ser ud med besøgstallene, når man ikke længere kan pege på, at færre besøgende skyldes corona. Jeg tror dog på, at vi vil komme ind i en periode, hvor det er støt stigende. Jeg kan også se, at der bliver udleveret mange billetter til vores arrangementer, så der er tegn på fremgang. Jeg tror, at danskerne svarer, som de gør, fordi de har fået nye vaner, hvor de sætter pris på andre og mere nære værdier, så det kommer til at tage noget tid at bryde den cirkel, og det tror jeg, alle biblioteker mærker.

Tror du, at coronapasset har en betydning i forhold til, at nogle er tilbageholdende med at besøge biblioteket?

- Coronapasset og de meget omskiftelige restriktioner har gjort det indviklet for de besøgende. Men vi er ved at nå dertil, hvor flere vænner sig til igen at se biblioteket som en mulighed, men det kan godt være et lidt længere, sejt træk.

Hvad vil I gøre for at trække flere besøgende til?

- Vi arbejder målrettet for at få flere besøgende ind i huset, og det ser ud til at gå bedre, men vi vil gerne have flere ind, så vi vil benytte os af situationen til at reklamere for os selv. Vi udgiver normalt arrangementsmagasinet tre gange om året, men de sidste halvandet år har det været digitalt. Nu laver vi det fysisk igen og går ud på gaden og deler det ud. Og når vi gør det, handler det ikke kun om at få borgerne til at komme til arrangementer, det handler om at huske dem på, at bibliotekerne er åbne, og at de er meget velkomne til at komme ind.

 

Lone Krøgh, bibliotekschef, Lemvig Bibliotek 

Hvad tænker du, når du hører om resultaterne af Kulturbarometerets måling?

- Det kommer ikke bag på mig, for jeg har stadig heller ikke lyst til at komme ud blandt en masse mennesker. Vi har haft et meget stille forår, men det er blevet bedre hen over sommeren, og sensommeren lader også til at byde på flere besøgende. Borgeraktiviteten er på vej op, og vi kan se, at flere melder sig til vores arrangementer. Vi kommer ikke til at blive væltet af besøgende, men jeg tager det ikke som et udtryk for, at folk har fravalgt os eller fundet alternativer. Om besøgstallene kommer op i efteråret, handler om coronasituationen på det tidspunkt.

Skyldes danskernes lavere forventninger til at bruge for eksempel biblioteker udelukkende corona?

- Corona skal selvfølgelig ikke blive en krykkestok, for nedlukningen har også betydet, at flere har fået andre vaner, og at nogle bliver i dem. Men vi er fortrøstningsfulde. Dog synes jeg ikke, det er sjovt, hvis det ikke har rettet sig efter nytår.

Hvad vil I gøre for at trække flere besøgende til?

- Vi kunne godt booste vores arrangementsprogram endnu mere, men jeg tror ikke, det vil gøre en forskel. Min fornemmelse er, at dem, der er indstillet på at komme ud, kommer, og jeg synes, det går den rigtige vej. Jeg ser stadig de borgere, jeg så for halvandet år siden, og de kommer og fortæller, at de har savnet os.

 

Interview Anita Bonderup, afdelingsleder hos Hvidovre Bibliotekerne

Hvad tænker du, når du hører om resultaterne af Kulturbarometerets måling?

- Vi kan se, at der har været færre besøgende i maj, juni og juli end sidste år, men det går den rigtige vej. Vi har dog alligevel lidt mindre travlt end efter den første genåbning. Arrangementerne er som regel heller ikke udsolgte, men det hænder, og det ser ud til at gå den rigtige vej. Vi oplever også, at der kommer flere børnefamilier i takt med, at vi kan stille noget legetøj frem igen.

Tror du, at coronapasset har en betydning i forhold til, at nogle er tilbageholdende med at besøge biblioteket?

- Perioden med coronapas gjorde, at nogle ikke kom, men det gav faktisk også noget godt, fordi vi kunne stå ude i forhallen og få talt med en masse mennesker, hvilket giver rigtig meget mening, når man som os arbejder med det gode værtskab.

Hvad vil I gøre for at trække flere besøgende til?

- Vi skal have fokus på at få folk tilbage, for nogle af vores lånere kan have fået helt andre vaner. Derfor har vi gjort flere indsatser i sommerferien for at lokke folk til, såsom konkurrencer og prisuddelinger. Vi ser det ikke som en arbejdsbyrde, men lidt som en mulighed for at komme ud og promovere biblioteket igen, så vi forhåbentlig kan få de borgere, der benyttede sig af vores tilbud før, tilbage og tiltrække nye.