Coronavirus

Find svar på dine spørgsmål om Coronavirus

Gå til sidens indhold

5 råd til at lede en førstegangsleder

Hvad skal du som leder være opmærksom på som chef for en ny, ung leder? Væksthus for ledelse har fem gode bud.

Nye, unge ledere under 30 år har typisk flere udfordringer i rollen end den ældre og mere erfarne kollega. Forskning viser, at der særligt er fem opmærksomhedspunkter, I med fordel kan vende sammen:

  1. Træd reflekteret ind i lederrollen

Det hænder, at førstegangsledere ”shopper” mellem forskellige ledelsesstile i løbet af deres første halve år, hvilket kan skabe utryghed hos medarbejderne. Hjælp den unge leder med på forhånd at reflektere over, hvilken ledelsesstil der passer bedst til dem.

  1. Skab professionelle relationer

Som ny leder kan man ikke længere være ven med sine kolleger, som man plejer. Derfor får den unge leder brug for at skabe venskabelige, professionelle relationer andetsteds, og her er netværk med andre unge ledere et oplagt bud. Derudover kan en mentorordning med en mere erfaren leder anbefales.

  1. Forbered den nye leder på at møde modstand

Det er vigtigt, at den unge leder på forhånd har gjort sig tanker om, hvordan man kan håndtere modstand og konflikter, for eksempel hvis der skal træffes upopulære beslutninger.

  1. Styrk den unge leders kommunikation

Førstegangsledere har en tendens til at arbejde mange timer i døgnet og sende mails til medarbejderne morgen, middag og aften. Det er ikke hensigtsmæssigt for nogle af parterne. Derfor skal man være bevidst om, hvordan man kommunikere til den enkelte medarbejder.

  1. Hjælp den unge leder med at prioritere opgaverne

Hjælp den unge leder løbende med at prioritere tid og opgaver, da man hurtigt kan blive presset på tid når nye ledelsesopgaver kommer til.

Læs mere og hent arbejdsspørgsmål til videre refleksion