Gå til sidens indhold

Maria Bjerre Graversen

Fra tillidsrepræsentant til leder.

Maria Bjerre Graversen. Foto: Simon Klein-Knudsen

Maria Bjerre Graversen

Stilling: Leder for Rum og Oplevelser,
Vejle Bibliotekerne
Uddannelse: Diplom i ledelse
Bibliotekar DB, Danmarks Biblioteksskole.
Tidligere: Teamleder for Biblioteksrum og
service, Vejle Bibliotekerne, bibliotekar i Team
Læring og Team IT Vejle Bibliotekerne, informationsspecialist
ved VIA University College,
bibliotekar ved Vejle Bibliotek
Alder: 39 år

Hvad fik dig til at blive leder?
- Jeg har altid gerne villet være med til at træffe beslutninger og har været med i diverse bestyrelser – fra kollegiets til min datters vuggestue – men min vej til ledelse i mit professionelle liv startede med mit arbejde som tillidsrepræsentant. Dér kunne jeg få indflydelse ved at være bindeled mellem mine kolleger og ledelsen, og jeg oplevede at kunne gøre noget godt for andre. I den rolle så jeg også, hvad både god og dårlig ledelse kan gøre ved medarbejderne, og det øgede min lyst til selv at prøve kræfter med ledelse.

Hvordan kom du dertil, hvor du er i dag?
- Kort tid efter jeg blev valgt som tillidsrepræsentant, stod arbejdspladsen over for en stor organisationsændring, hvor der blev slået en række teamlederstillinger op. Jeg var i tvivl om, hvorvidt jeg skulle søge, for hvad ville folk sige til, at jeg gik fra tillidsrepræsentant til en ledende rolle? Nogle af stillingerne blev slået op igen, fordi der ikke var ansøgere nok, og efter flere snakke med min chef valgte jeg at søge.


Var der noget særligt, der motiverede dig?
- Som tillidsrepræsentant oplevede jeg nogle, der gerne så, at jeg optrådte på en lidt »gammeldags facon« i forhold til ledelsen, men jeg ønskede ikke at gå på barrikaderne, medmindre det var nødvendigt, men var mere til samarbejde. Derudover har skub og anerkendelse fra både venner, familie og min ledelse været afgørende.


Oplevede du barrierer på din vej til ledelse?
- Jeg er ikke den teflonbelagte type og kan godt blive ramt følelsesmæssigt. Det har jeg skullet arbejde med, men jeg vil heller aldrig opgive den styrke, det også er at være »blød«. Da jeg skiftede fra en bibliotekarstilling til at være teamleder, var jeg i tvivl om, hvorvidt jeg var fagligt nok inde i tingene, men pointen er, at det er noget andet, jeg skal byde ind med som leder.


Hvad er det bedste ved jobbet?
- Det er, at jeg får lov til at se mere overordnet på tingene og være reflekterende på forskellige niveauer. Jeg sætter stor pris på at have mulighed for at tænke strategisk og være med til at spille medarbejderne gode.


Hvad er dit råd til andre, der vil ledervejen?
- Hvis man har lysten til at lede, skal man ikke holde sig tilbage. Jeg ser det som en stor fordel, at jeg også har været tillidsrepræsentant og kan bruge nogle redskaber derfra, så det skifte kan jeg godt anbefale. Det giver et bredere perspektiv, for selv om du ikke har et ledelsesansvar som tillidsrepræsentant, skal du være mægler og formidle, og det går igen for en leder.