Alder: 41 år
Stillingsbetegnelse: Metadataspecialist hos DBC
Uddannelse: Cand.scient.bibl.
Jimmy Caspersen startede sin karriere som folkebibliotekar på Furesø Bibliotek, men fik efter et it-projekt blod på tanden efter flere udfordringer.
Alder: 41 år
Stillingsbetegnelse: Metadataspecialist hos DBC
Uddannelse: Cand.scient.bibl.
Da vi skulle skifte system til Cicero, blev jeg i høj grad udfordret fagligt, og det gav mig blod på tanden.
Hvad fik dig til at søge job i det private?
- Jeg havde arbejdet som bibliotekar hos Furesø Bibliotekerne i fem år og havde i længere tid oplevet faldende ressourcer, opsigelser og mere fokus på borgerservice, men mindre fokus på anbefalinger af materiale. Da vi skulle skifte system til Cicero, blev jeg i høj grad udfordret fagligt, og det gav mig blod på tanden. Men da det var overstået, var det tilbage til hverdagen igen, og jeg blev ikke så udfordret længere, så det var på tide at kigge efter et andet job.
En fra min gamle studiegruppe arbejdede i DBC, og han gjorde opmærksom på, at der var blevet slået en stilling op. Gennem samtaler med ham gik det op for mig, at man også kan bruge sine kompetencer andre steder end på et bibliotek.
Jeg brugte lidt tid på at tage onlinekurser på de områder, hvor jeg havde huller, for eksempel i JavaScript.
Hvad var dit første skridt for at søge jobbet?
- Jeg læste jobopslaget godt igennem, særligt i forhold til de kompetencer, de søgte. Jeg brugte lidt tid på at tage onlinekurser på de områder, hvor jeg havde huller, for eksempel i JavaScript. Så kunne jeg ærligt sige til samtalen, at jeg havde snuset til de områder og havde en vis forståelse, men ikke flere års erfaring.
Jeg »oversætter« materialeoplysninger fra et system til et andet
Hvad er dine primære arbejdsopgaver?
- Jeg »oversætter« materialeoplysninger fra et system til et andet – mere specifikt til vores database, som indeholder informationer om alle danske udgivelser. For tiden arbejder jeg også en del med søgekoder. Vi arbejder i et projektstyringssystem, der hedder Jira, som gør, at vores opgaver er enormt strukturerede. Vi arbejde med 14-dages-sprint og kvartalsplanlægning. Så selvom vi er 149 ansatte, hvis opgaver skal koordineres, går det hele op i en højere enhed.
At forstå, hvordan indeksering og bibliotekssystemet virker og søgefunktioner og systemerne bag, er enormt værdifuldt i mit job.
Hvilke kompetencer er de vigtigste i dit job?
- På Biblioteksskolen havde vi et fag om vidensorganisation, systematik og systemforståelse. At forstå, hvordan indeksering og bibliotekssystemet virker og søgefunktioner og systemerne bag, er enormt værdifuldt i mit job.
Jeg bruger også filosofiske kompetencer som epistemologi og at kunne afgrænse og analysere et problem. Hvad mener afsenderen med den måde, de har beskrevet en problemstilling på? Nogle gange sidder der en kollega i en anden afdeling, som ikke kender de begrænsninger, der ligger i en opgave. At kunne forstå og koordinere vores forskellige antagelser er en vigtig kompetence. Jeg forventede ikke, at det var noget, jeg skulle bruge i den virkelige verden, men det gør jeg.
Der er forskel på at blive ekspert i en specifik kode og på at tale om, hvilken Kepler-krimi man mest er til.
Hvad synes du, er det bedste ved jobbet?
- Jeg kan godt lide forudsigeligheden. Der er heller ikke kamp om, hvornår man skal holde ferie, fordi man skal have en specifik vagt. Jobbet er velstruktureret og afgrænset. Du har overblik over, hvem du skal snakke med om hvad, og du ved, hvilke opgaver du har, og kan fleksibelt tilrettelægge løsningen af dem, som det passer dig. Derudover var jeg glad for introduktionsforløbet, som var tilrettelagt, og jeg blev tilmeldt kurser, så jeg kunne tilegne mig de kompetencer, jeg manglede. Det var overvældende at starte et nyt sted med helt nye opgaver, fordi det er så teknisk, men der er massiv dokumentation af alt, hvad vi foretager os, hvilket gør det nemt at sætte sig ind i tingene.
Jeg bliver specialisteret inden for de opgaver, jeg har, hvor der er klare svar på tingene og konsekvenser, hvis det går galt. Der er forskel på at blive ekspert i en specifik kode og på at tale om, hvilken Kepler-krimi man mest er til. Hvis vi gør noget forkert, kan vi lægge de danske biblioteker ned.
Hvis man synes, at det er spændende hele tiden at uddanne sig og lære nyt inden for programmering og styresystemer, så er det stedet.
Hvad tiltaler dig ved DBC som arbejdsplads?
- Der kommer hele tiden nye teknologier, som jeg skal kende til. Så hvis man synes, at det er spændende hele tiden at uddanne sig og lære nyt inden for programmering og styresystemer, så er det stedet.
Og så sikrer vores arbejde fri og lige adgang til information og kultur. Selvom jeg ikke længere arbejder som bibliotekar, understøtter mit arbejde bibliotekernes arbejde ved at lette søgemulighederne og adgangen til de informationer, der findes i materialedatabaser. Det giver arbejdsglæde at vide, at jeg gør noget godt.
Hvad kan være en udfordring ved en stilling i det private?
- Da jeg var bibliotekar, havde vi mange, »det gør du bare«-projekter, hvor du kunne få lov til at igangsætte alverdens ting. Fra at indkøbe arkadespil til at få pensionister til at læse flere voksentegneserier. I mit nuværende job er der projekter, der skal laves, og mindre frihed til at vælge og tage initiativ. Men det kunne også være en stressfaktor konstant at skulle opfinde nye projekter for at gøre sig selv relevant.
Interviewet blev oprindeligt bragt i Forbundet Kultur og Informations folder »Job i det private? Virksomhederne har brug for dine kompetencer« udgivet marts 2021.