Det er både herligt og forvirrende at gøre sin entre på arbejdsmarkedet. Herligt fordi du nu får lov at prøve dine evner af og slipper for den konstant dårlige samvittighed fra studietiden. Forvirrende fordi arbejdslivet er meget anderledes end studielivet. På godt og ondt.
Det er nok tilfældet for langt de fleste, at det første job i højere grad handlede om en mulighed end om et valg. Ikke mindst i perioder med høj ledighed er det mekanismen, når du gør din entre på arbejdsmarkedet.
Det er i de første år, du skal finde nogle svar på store spørgsmål om:
Det er ikke sikkert, du kan finde svarene alene. Brug vennerne, kæresten, kollegerne og professionelle rådgivningstilbud så meget som muligt. Processen bliver ofte mere effektiv, når du forpligter dig over for andre. Og når du får sat ord på dine tanker og ideer, så kommer svarene efterhånden.
Det er god ide at være meget netværksorienteret i begyndelsen af sit arbejdsliv. De kontakter, du får knyttet, kan komme dig til gode senere.
Undersøgelser har vist, at ansatte i første job ofte har et stort netværk, fx gamle studiekammerater. Mange er dog for dårlige til at aktivere og bruge netværket i den første tid på arbejdsmarkedet. Dermed kan man gå glip af gode muligheder for videreudvikling af karrieren.
At få dit første job er en god fornemmelse. Det er dejligt at tænke på, at der er nogen, der har ansat en. Du vil sikkert kunne boble i mange dage over den berusende fornemmelse at have fået arbejde.
Når det så er tid til at sætte sig bag skrivebordet noget tid efter den positive meddelelse, så kan der ske det, at du oplever et mindre kulturchok. Det er helt normalt. Hverdagen er pludselig fyldt med kompromisser, masser af møder, deadlines, ting du ikke kan, ting du kan, som ingen ser osv.
Mange nyuddannede oplever, at de må gå på kompromis med faglige idealer. Et akademisk studie lægger op til en masse stillingstagen til verden - ikke mindst på teoretisk niveau. Du oplever måske, at dine faglige idealer ikke giver samme mening på arbejdspladsen, som de gjorde i opgaver, specialer og fredagsbaren. Arbejdslivet er mere pragmatisk og resultatorienteret end studiet. Derfor er der ikke altid tid til at gå helt så meget i dybden med tingene. Det kan opleves som frustrerende at være nødt til at gå på kompromis med sin viden om den ideelle løsning.
Som regel er det dog kun et spørgsmål om tid, før du har fået den nye kultur og arbejdsform ind under huden. Ganske hurtigt kan du sikkert ikke huske, hvordan det er at være nyansat og forvirret.
Aldersmæssigt vil du typisk være 25-35 år, når du er i dit første job. Det er denne fase af livet, hvor store spørgsmål om børn og bolig kan melde sig. Det kan være svære at balancere med drømmen om at komme videre i karrieren og prøve sig selv af professionelt. Og det er desværre stadig kvinder, der betaler den største pris, når det ikke kan balancere.