Gå til sidens indhold

Sidst i din karriere

Meldingerne omkring ældre medarbejdere er mildest talt forvirrende. På den ene side bliver det diskuteret flittigt, hvordan man kan få ældre medarbejdere til at blive længere tid på arbejdsmarkedet. På den anden side stiger antallet af ledige, der er over halvtreds år. Og her fra er meldingerne utvetydigt, at de har svært ved at få ordentligt fat i arbejdsmarkedet igen. De føler deres markedsværdi er lav.

  • Holdninger til ældre medarbejdere

    Inden for det forvirrende spektrum er der forskellige holdninger til ældre medarbejdere. Ofte er de forskellige holdninger repræsenteret på en gang i samme organisation:

    • Den humanistiske holdning er, at virksomheden har en moralsk forpligtigelse overfor medarbejdere, der har været loyale og været med til at bringe virksomheden derhen, hvor den er i dag.
    • Den nytteværdiorienterede holdning er, at et antal ældre medarbejdere kan kombinere deres viden og erfaringer og på den måde stadig være til gavn for virksomhedens udvikling.
    • Den økonomiorienterede holdning er, at ældre medarbejdere er dyre i lønkroner. Derfor er det interessant at se på denne gruppe, når der skal spares på ressourcerne.

    Alle tre holdninger er til stede på en gang i de fleste organisationer. Hvordan afvejningen bliver i mellem dem er et spørgsmål om virksomhedens kultur, ledelsens værdier og ikke mindst de økonomiske konjunkturer. Når de flader ud, er der desværre en tendens til, at det er den økonomiorienterede holdning, der skeles mest til fra ledelsens side.

  • Se tilbage men også fremad

    I slutningen af karrieren er der umiddelbart mere at kigge på i bakspejlet end ud af forruden. Det er tilfredsstillende fornemmelse at sidde med en masse erfaring og opnået en højt specialiseret viden inden for et givent arbejdsområde. Den erfaring skal selvfølgelig udnyttes. Og de virksomheder, der ikke kan finde ud af det, smider barnet ud med badevandet. Kritikken af nyuddannede kandidaters manglende erhvervsegnethed og erfaring har været endeløs i mange år nu. Her står du som erfaren arbejdskraft anderledes godt. Men det kræver, at du hele tiden også husker at se fremad. 

    Kravet om personlig og professionel udvikling stopper aldrig. Men den kan ændre karakter, således, at der i højere grad er fokus på at få din erfaring gjort til aktiv viden i organisationen, end på at sende dig på efteruddannelse og kurser. Den proces kan du med fordel understøtte, hvis du vil være med til at udvikle din stilling.

  • Forandringer kan være frustrerende

    På et arbejdsmarked, der forandrer sig stadig hurtigere vil du helt naturligt komme til at opleve opfattelser, der ikke er som dine egne. Især når du har meget erfaring inden for et område. Og det kan være fortvivlende. Husk i de situationer på, at du altid kan lære nyt. Og gå ind og øs af din erfaring til nye og uprøvede medarbejdere. Søg at skabe en symbiose mellem nye utvungne ideer og sikre erfaringer. Det er den slags, der for alvor skaber værdier i virksomhederne. 

    En måde at gøre det på er at begynde for dig selv. Start din egen virksomhed, hvor du som konsulent assisterer virksomheder som den du selv har erfaring med. Det kræver nogle år at komme til at stå på egne ben som selvstændig, men kan være en god måde at revitalisere sin senkarriere.

    Læs mere om livet som selvstændig her

  • Kig på din økonomi og din tid

    Når du på et tidspunkt synes, at du har aftjent din værnepligt på arbejdsmarkedet og begynder at tænke på at trække dig tilbage fra arbejdsmarkedet, så kræver det nogle forberedelser. Du bliver nødt til at tage stilling til store spørgsmål omkring din økonomi og din tid:

    • Vil en gradvis tilbagetrækning være bedst for dig?
    • Glæder du dig egentlig?
    • Og hvis ikke: Hvorfor ikke?
    • Hvad med din boligsituation i forhold til din indtægt?
    • Hvad vil du få tiden til at gå med som fuldtidsfritidsbeskæftiget?

(Reference: Lykholt & Wolf-Jacobsen: Personlig karriererådgivning og jobsøgning, 1994)