Coronavirus

Find svar på dine spørgsmål om Coronavirus

Gå til sidens indhold

Nyuddannet

Sidste eksamen og videre til verden udenfor

Hvad enten du afslutter din uddannelse med speciale eller projekt, vil du måske opleve en lidt mærkelig overgang fra studieliv til arbejdsliv. Ikke mindst fordi arbejdsdelen af livet kan lade vente på sig for nyuddannede akademikere. Det kan være frustrerende at opleve, at verden ikke står og venter spændt på dig, når du nu har fået knoklet dig færdig. Væbn dig med tålmodighed.

Dagpenge som nyuddannet

Mens du venter på, at der kommer hul igennem til arbejdsmarkedet, skal du have noget at leve af. Som færdig kandidat er du berettiget til dimittend-dagpenge. Kontakt din a-kasse og hør, hvad du skal gøre for at få dagpenge. Vær især opmærksom på, at der er regler om, hvornår du senest må melde dig ind, hvis du vil have dimittenddagpenge.

Læs mere på Akademikernes A-kasses hjemmeside

Vejen til første job: Korte ansættelser

Der er heldigvis mange nyuddannede, der har arbejde allerede, inden de dimitterer. Men der er også mange, der nu begynder jagten på det første job. Vejen dertil kan være besværlig men også lærerig. De første 1-3 job bliver for rigtig mange nyuddannede løsere ansættelser i form af vikariater og projektansættelser. Men det giver bred erfaring og er en god måde at få foden indenfor på.

Find jobbet

Se en oversigt over nogle af jobbaserne

Jobsøgning

Selvom du har prøvet det før, så lad være med at tro, du ikke kan blive bedre. Får du mulighed for at komme på jobsøgningskurser, så tag imod det. Og brug rådgivningstilbuddene i Forbundet Kultur og Information og i a-kassesystemet. Det er en tidskrævende kunst at søge job. Men hvis du gør det rigtigt, er der meget større chance for succes.

Få feedback på dit CV og din ansøgning

Karriererådgiverens råd til jobsøgning

Læs også