Gå til sidens indhold

Nyuddannet

Hvad enten du afslutter din uddannelse med speciale eller projekt, vil du måske opleve en lidt mærkelig overgang fra studieliv til arbejdsliv. Ikke mindst fordi arbejdsdelen af livet kan lade vente på sig for nyuddannede akademikere.

 • Sidste eksamen og videre til verden udenfor

  Det kan være frustrerende at opleve, at verden ikke står og venter spændt på dig, når du nu har fået knoklet dig færdig. Væbn dig med tålmodighed.

 • Dagpenge som nyuddannet

  Mens du venter på, at der kommer hul igennem til arbejdsmarkedet, skal du have noget at leve af. Som færdig kandidat er du berettiget til dimittend-dagpenge, som udbetales af din a-kasse.

  Du skal huske at melde dig ind hos a-kassen senest 14 dage efter, du afslutter dit studie eller skifte status, hvis du allerede har været medlem. Denne frist er ufravigelig!

  Forskellen på a-kasse og fagforening

  En a-kasse - hvilket står for 'arbejdsløshedskassen' - udbetaler dagpenge til dig, hvis du bliver ledig. 

  En fagforening beskytter og fremmer medlemmer inden for et bestemt fags fælles interesser, særligt med hensyn til løn og øvrige arbejdsvilkår, samt arbejder for at sikre beskæftigelse hos medlemmerne ved at tilbyde karriererådgivning, opkvalificering af kompetencer med mere. 

  Medlemskab hos KI giver ikke automatisk medlemskab hos en a-kasse.

  KI vil altid anbefale dig også at være medlem af en a-kasse, så du er sikret en indkomst hvis du bliver ledig. KI samarbejder med Akademikernes A-kasse.

  Læs mere hos Akademikernes A-kasse

 • Jobsøgning

  Selvom du har prøvet det før, så lad være med at tro, du ikke kan blive bedre.

  Får du mulighed for at komme på jobsøgningskurser, så tag imod det.

  Brug rådgivningstilbuddene i Forbundet Kultur og Information og i dagpengesystemet. Det er en tidskrævende kunst at søge job. Men hvis du gør det rigtigt, er der meget større chance for succes.

  Få feedback på dit CV og din ansøgning

  Karriererådgiverens råd til jobsøgning

      
 • Vejen til det første job: Korte ansættelser

  Der er heldigvis mange nyuddannede, der har arbejde allerede, inden de dimitterer. Men der er også mange, der nu begynder jagten på det første job. Vejen dertil kan være besværlig men også lærerig.

  De første 1-3 job bliver for rigtig mange nyuddannede løsere ansættelser i form af vikariater og projektansættelser. Det er helt normalt og giver  en bred erfaring, og det er en god måde at få foden indenfor på.

  Find jobbet

  Se en oversigt over nogle af jobbaserne

 • Når du får tilbudt jobbet

  Husk at brug KI's juridiske rådgivere til at drøfte din løn og ansættelseskontrakt, inden du skriver under.

  Ring eller skriv til os

  Læs mere om løn alt efter om du er privatansat, ansat i staten eller i en region/kommune