Gå til sidens indhold

Midt i din karriere

Fra første til andet job er et interessant spring. Det er i det første jobskifte, at du får alvor må forholde dig til, hvad du egentlig kan. Og endnu vigtigere: Hvad du egentlig vil.

 • Ny branche? Husk både dine spidskompetencer og din bredde

  En af de overvejelser du må gøre dig, når du er klar til at komme videre fra dit første job er, hvilken vej du skal gå. Du har nu bevist, at du har nogle kompetencer, og du har fået erfaring. Men begge er sandsynligvis knyttet til en bestemt branche eller et bestemt fagområde. Og du kan ikke bare springe fra et job som informationsmedarbejder til at tegne broer sammen med ingeniører.

  Du er gennem dit første job blevet opmærksom på dine faglige kunnen - men også på dine begrænsninger. Alligevel kan skiftet fra første til andet job være et godt tidspunkt at få lidt mere bredde på dine kompetencer. Man taler fx om en T-profil, hvor både de rent faglige og de mere generelle kompetencer udvikles. Det kan komme dig til gode senere i arbejdslivet. Første jobskifte er et godt tidspunkt at overveje at bredde dit kompetencefelt ud og måske søge videre på baggrund af nogle mere generelle kompetencer. Også selvom det betyder, at du ikke kan læne dig op af din trygge faglige kompetence.

 • Er du klar til et lederjob?

  Et jobskifte kan også være til et lederjob, fx inden for samme organisation. Det kræver mange overvejelser, hvor du skal prøve at få familieliv, lange arbejdsdage og personlige egenskaber til at balancere.

  Overvejer du et lederjob?

 • Find det næste job

  Mekanismerne omkring at skifte job er ikke så anderledes nu. Det handler stadig om at holde mulighederne åbne og være klar over, hvad du vil, og hvad du kan.

  Men til forskel fra den nyuddannede har du nu mere at vise frem: Din erfaring. Det er nemmere at beskrive, hvad du kan, når du kan dokumentere konkrete projekter og praksis. Du er simpelthen steget i værdi på arbejdsmarkedet.

  Vejen til jobbet kan gå gennem traditionelle jobannoncer. Men dem kan der være langt imellem. Med flere år på arbejdsmarkedet kan du med fordel i stedet fokusere på dit netværk, som nu er meget større. Tænk over, hvem du kender til, der har et job, du kunne tænke dig. Hvem kender personer i de brancher, du har kig på? Og udnyt det. Det er ofte den hurtigste vej til nyt job, når du er i gang med dit arbejdsliv.