Gå til sidens indhold

Uopfordret jobsøgning

Mange af de job, der skifter hænder, bliver aldrig slået op. Derfor kan det betale sig også at søge uopfordret.

 • Tag kontakt

  At skrive en uopfordret ansøgning er et stort arbejde, og med de krav, der i dag stilles til jobsøgende er der ikke tid til at bruge mange ugers arbejde på en ansøgning, der ikke bliver læst.

  Derfor er det en god idé at begynde med at kontakte virksomhedens personaleafdeling eller afdelingslederen i den afdeling, du har kig på. Skriv en mail eller ring op og fortæl kort, hvem du er, hvad du kan, og at du tænker på at søge uopfordret hos dem. Måske kan de give dig værdifulde oplysninger om et nyt projekt, der er på bedding, eller de kan spare dig for en masse arbejde, hvis det viser sig, at de slet ikke ansætter folk i øjeblikket.

  Vær kort og præcis, men lad dig ikke skræmme væk af, at de ikke lige kan forestille sig, hvad de skal bruge dig til. Det er det, du skal fortælle dem i din ansøgning.

 • Inden du søger

  Når du vil søge uopfordret i en virksomhed er det afgørende, at du researcher grundigt. Ligesom når du reagerer på et stillingsopslag, skal du sætte dig ind i organisationens historie, opbygning, arbejds- og vækstområder, vision og mission osv.

  Du skal også tænke dig selv og dine kompetencer ind i organisationen. Hvad kan du, som virksomheden har brug for? Ved de, at de har brug for det, eller skal du vække et behov, de ikke ved, de har?

  Tænk i konkrete projekter og opgaver, som du kan se, vil give dem en økonomisk gevinst. 

 • Hvad kan du tilbyde?

  I enhver jobsøgningsproces er det vigtigt, at du ved, hvad du kan. Når du søger uopfordret er det særligt vigtigt, at du kan formidle det klart og præcist. 

  Du skal tilbyde virksomheden noget, de ikke har bedt om, så du skal være meget konkret i dine formuleringer, både af dine kompetencer og af dine idéer til projekter eller opgaver, du kan løse for dem.

  Jo klarere et billede, du kan tegne for dem, jo bedre kan de vurdere, om der er brug for dig i virksomheden.

 • Ansøgningen

  Din ansøgning skal være kort og præcis og indeholde en beskrivelse af den jobfunktion eller det projekt, du vil tilbyde, en beskrivelse af dine kompetencer og af dig som person.

  Dit sprog skal bære præg af, at du kommer med et tilbud, der er for godt til at afslå. Det nytter ikke at være ydmyg.