Coronavirus

Find svar på dine spørgsmål om Coronavirus

Gå til sidens indhold

Job i FN

FN består af fire samarbejdsorganer, der har til huse i New York og Den internationale domstol i Haag. Dertil kommer en række fonde, særorganisationer og programmer rundt om i verden. FN’s kerneopgaver ligger inden for hovedområderne fred og sikkerhed, menneskerettigheder, udviklingsaktiviteter og humanitære indsatser.

Sådan søger du job i FN
FN tilbyder flere forskellige slags job, fx er der særlige job for nyuddannede og yngre kandidater. På UNJoblist finder du alle de stillinger, der er slået op i FN-regi. Her kan du også vælge at søge på udstationeringssted eller specifik FN-organisation.

Du skal udfylde et online-cv, kaldet Personal History Form. Hver gang du søger i en ny FN-organisation, skal du udfylde nyt CV. Herefter vil du måske blive kaldt til en samtale, ofte over telefonen eller internettet.

FN opererer med i alt seks officielle arbejdssprog, arabisk, engelsk, fransk, kinesisk, russisk og spansk. Vil du arbejde i FN, skal du kunne tale og skrive enten engelsk eller fransk. Kendskab til et af de andre sprog er en fordel men ikke et krav.

Løn- og ansættelsesvilkår
Lønnen fastsættes af FN. Den er ofte ikke til forhandling men afhænger af det niveau, stillingen er klassificeret efter, og hvor den er placeret geografisk. Afhængig af skattereglerne i det land, hvor du skal arbejde, vil du blive skattefritaget.

Derudover får du ofte tillæg, hvis du skal have familie med, ved særlig fare i udstationeringslandet, til ud- og hjemtransport osv.

Læs om løn i FN

Junior Professional Officer (JPO)
JPO-programmet henvender sig til nyuddannede eller kandidater med 2-3 års erhvervserfaring. Typisk vil du blive ansat på en etårig kontrakt, hvor der er mulighed for at blive forlænget i yderligere to år. Du bliver ansat af FN, men din ansættelse finansieres Danida.

For at kunne søge en JPO-stilling skal du:

 • have afsluttet en kandidateksamen
 • tale og skrive flydende engelsk og have kendskab til et andet FN-sprog

Udenrigsministeriet slår ledige JPO-stillinger op på deres hjemmeside. Du kan oprette en jobagent, så du modtager opslagene på mail. Udenrigsministeriet udvælger og indstiller de danske kandidater. Hvis du bliver udvalgt skal du til en samtale i den pågældende FN-organisation.

Læs mere om JPO-programmet

Young Professionals Programme (YPP)
YPP er FN's talentudviklingsprogram. For at komme i betragtning til YPP-programmet skal du til en optagelsesprøve. Det er en skriftlig prøve på op til 5 timer.

YPP er et toårigt program men henblik på efterfølgende fastansættelse. For at aflægge prøve skal du: 
 • være højst 32 år
 • have en bachelor- eller kandidateksamen
 • tale og skrive flydende engelsk eller fransk
 • være bosat i et af de deltagende lande
Læs mere om YPP-programmet

FN-frivillig i en FN-organisation (UNV)

Mellemfolkeligt Samvirke udsender ca. 10 FN-frivillige om året med erfaring inden for demokrati. Selve UNV-programmet efterspørger ofte en bredere profil, fx erfaring med logistik, IT og sundhed.

Du kan registre dig i FN’s frivillig-database UNV Roster. Som godkendt kandidat i UNV Rosteren kan du også blive tilbudt stillinger, som ikke er finansieret af Danmark.

Du skal være opmærksom på, at der ikke er tale om en normal, lønnet ansættelse. Som FN-frivillig får du derimod:

 • betalt returrejse fra Danmark
 • et etableringsbeløb i udlandet
 • et månedligt beløb til dækning af leveomkostninger 
 • et månedligt beløb til dækning af max tre familiemedlemmers leveomkostninger
 • et genetableringsbeløb i hjemlandet
 • betalt hjemrejse i forbindelse med kontraktforlængelse 
 • FN’s forsikring for udsendte

Kontraktvilkårene følges både, når du rekrutteres af Mellemfolkeligt Samvirke eller direkte af UNV via Rosteren. 

Læs mere om at være FN-frivillig  
Læs om udsendelse som FN-frivillig gennem Mellemfolkeligt Samvirke

Praktik
Du kan blive praktikant i FN, hvis du er kandidatstuderende. Praktik er ulønnet, og du får ikke tilskud til rejse eller ophold.

Læs om praktik i FN-hovedkvarteret og i de øvrige FN-organisationer