Coronavirus

Find svar på dine spørgsmål om Coronavirus

Gå til sidens indhold

Job i udlandet

Find inspiration til, hvordan du begynder din jobsøgning i udlandet.

Sammenlignet med visse andre lande har Danmark en høj arbejdsløshed. Derfor kan det være relevant at tænke ud over Danmarks grænser, når jobbet skal i hus.

Særligt attraktivt kan det være for dimittender, da arbejdsløsheden her er meget stor.

Forbundet Kultur og Information har undersøgt markedet for job i udlandet specielt målrettet bibliotekarer og cand.scient.bibl.er. 

Til venstre kan du klikke dig ind på de forskellige undertemaer og læse mere om jobsøgning i udlandet.

 

 • Udenlandske jobdatabaser

  Det kan være en uoverskuelig opgave at finde ud af, hvor du skal starte sin søgen efter relevante jobs i udlandet. Nedenfor finder du nogle forslag til, hvor du kommer i gang.

  Forbundet Kultur og Informations guide til job i udlandet

  Jobguiden tager udgangspunkt i din faglighed. Du kan finde relevante oplysninger og jobportallinks, der relaterer til din uddannelse og joberfaring. I guiden kan du se eksempler på, hvordan man ansøger om job i fx Mellemfolkeligt Samvirke eller i FN. 

  Generelle jobbaser
  Derudover er der mange generalistjobdatabaser på nettet. Et godt udgangspunkt er de akademiske stillinger. Prøv fx Akademikernes Jobbank, hvor du kan afkrydse, hvilke lande du vil søge job i og angive søgeord, så du finder jobbanken relevante stillinger til dig.

  Af andre generalistbaser findes European Employment Services (EURES), der er et samarbejde mellem arbejdsformidlingerne i EU-landene, samt Norge, Island og Liechtenstein.

  I Norge findes careerjet.no, der er en avanceret jobsøgningsmaskine samt nav.no, der er den norske arbejdsformidling. Søgning på "bibliotekar" giver som regel gode resultater.

  I Sverige findes der bl.a. jobline.se

  Du kan også prøve den danske jobportal Jobindexs søsterportaler i udlandet. Gå direkte til dem her:

  Sverige: jobbsafari.se
  Norge: jobbsafari.no
  Finland: jobsafari.fi
  Tyskland: jobsafari.de 
  Holland: jobsafari.nl 
  Storbritannien: jobsafari.co.uk
  Frankrig: jobsafari.fr
  Østrig: jobsafari.at
  Schweiz: jobsafari.ch
  Spanien: jobsafari.es
  Grønland og Færøerne: jobindex.dk/job/groenland

 • Job i EU

  Ofte bliver stillinger i EU besat gennem concours. Det er udvælgelsesprøver, som EU bruger, når de rekrutterer kandidater til faste stillinger.

  Sådan søger du job i EU
  Concours er EU's udvælgelsesprøver og typisk en indgang til job ved kommissionen, rådet og parlamentet. Du kan også blive ansat i andre EU-institutioner, fx EF-Domstolen, Revisionsretten eller i EU's agenturer. Der findes en lang række forskellige concours, fx concours for bibliotekarer og informationsvidenskabelige, informationssystemernes sikkerhed og generalister.

  Du kan søge en concours, hvis du er:

  • statsborger i et EU-medlemsland
  • har gode sprogkundskaber i mindst et af de officielle EU-sprog (foruden dit modersmål)
  • er i besiddelse af alle dine borgerlige rettigheder
  • har opfyldt eventuelle militære forpligtelser.

  Concours administreres af EPSO (EU’s udvælgelseskontor). På EPSO’s hjemmeside
  udfylder du en ansøgningsblanket og en onlinetest. Testen giver dig et billede af dine chancer for at gå videre. Testen kan tage 3-4 timer at udfylde. Derefter når du til en pc-baseret stopprøve. Prøven består af fire multiple choice-opgaver om faglig dømmekraft, talforståelse, systematik og dine reaktioner i nogle tænkte arbejdssituationer.

  Klarer du dig i stopprøven, skal du til en prøve i Bruxelles. Her skal du skrive et case studie ud fra et kildemateriale, lave en mundtlig præsentation over et opgivet emne, deltage i en gruppeøvelse og gennemgå et interview. Afhængig af resultatet kommer du på reservelisten, som er databasen, som EU-institutionerne og agenturerne rekrutterer fra.

  Udenrigsministeriet har samlet nogle gode råd til forberedelse af concoursprøver. Find dem her.

  Andre job i EU

  Kontraktansat
  Ofte specifikke manuelle eller administrative opgaver. Kontrakterne løber ofte 6-12 måneder.

  Midlertidigt ansat
  Ofte specialiserede eller midlertidige opgaver på kontrakter på op til seks år.

  National ekspert
  Ofte udstationeres nationale eksperter i et bestemt tidsrum i en EU-institution for at dele ud af deres erfaringer og lære mere om EU’s politik og procedurer. De nationale eksperter kommer typisk fra hjemlandets offentlige sektor.

  Praktikophold
  Nogle institutioner tager praktikanter (i EU kaldet stagiaires) ind ofte i en perioden på mellem tre og fem måneder. Det kan være studerende, færdige kandidater eller sprogfolk.

  Læs mere om at søge job i EU her.

 • Job i FN

  FN tilbyder flere forskellige slags job, fx er der særlige job for nyuddannede og yngre kandidater. På UNJoblist finder du alle de stillinger, der er slået op i FN-regi. Her kan du også vælge at søge på udstationeringssted eller specifik FN-organisation.

  Du skal udfylde et online-CV, kaldet Personal History Form. Hver gang du søger i en ny FN-organisation, skal du udfylde nyt CV. Herefter vil du måske blive kaldt til en samtale, ofte over telefonen eller internettet.

  FN opererer med i alt seks officielle arbejdssprog, arabisk, engelsk, fransk, kinesisk, russisk og spansk. Vil du arbejde i FN, skal du kunne tale og skrive enten engelsk eller fransk. Kendskab til et af de andre sprog er en fordel men ikke et krav.

  Løn- og ansættelsesvilkår
  Lønnen fastsættes af FN. Den er ofte ikke til forhandling men afhænger af det niveau, stillingen er klassificeret efter, og hvor den er placeret geografisk. Afhængig af skattereglerne i det land, hvor du skal arbejde, vil du blive skattefritaget.

  Derudover får du ofte tillæg, hvis du skal have familie med, ved særlig fare i udstationeringslandet, til ud- og hjemtransport osv.

  Læs om løn i FN

  Junior Professional Officer (JPO)
  JPO-programmet henvender sig til nyuddannede eller kandidater med 2-3 års erhvervserfaring. Typisk vil du blive ansat på en etårig kontrakt, hvor der er mulighed for at blive forlænget i yderligere to år. Du bliver ansat af FN, men din ansættelse finansieres Danida.

  For at kunne søge en JPO-stilling skal du:

  • have afsluttet en kandidateksamen
  • tale og skrive flydende engelsk og have kendskab til et andet FN-sprog

  Udenrigsministeriet slår ledige JPO-stillinger op på deres hjemmeside. Du kan oprette en jobagent, så du modtager opslagene på mail. Udenrigsministeriet udvælger og indstiller de danske kandidater. Hvis du bliver udvalgt skal du til en samtale i den pågældende FN-organisation.

  Læs mere om JPO-programmet

  Young Professionals Programme (YPP)
  YPP er FN's talentudviklingsprogram. For at komme i betragtning til YPP-programmet skal du til en optagelsesprøve. Det er en skriftlig prøve på op til 5 timer.

  YPP er et toårigt program men henblik på efterfølgende fastansættelse. For at aflægge prøve skal du: 

  • være højst 32 år
  • have en bachelor- eller kandidateksamen
  • tale og skrive flydende engelsk eller fransk
  • være bosat i et af de deltagende lande

  Læs mere om YPP-programmet

  FN-frivillig i en FN-organisation (UNV)

  Mellemfolkeligt Samvirke udsender ca. 10 FN-frivillige om året med erfaring inden for demokrati. Selve UNV-programmet efterspørger ofte en bredere profil, fx erfaring med logistik, IT og sundhed.

  Du kan registre dig i FN’s frivillig-database UNV Roster. Som godkendt kandidat i UNV Rosteren kan du også blive tilbudt stillinger, som ikke er finansieret af Danmark.

  Du skal være opmærksom på, at der ikke er tale om en normal, lønnet ansættelse. Som FN-frivillig får du derimod:

  • betalt returrejse fra Danmark
  • et etableringsbeløb i udlandet
  • et månedligt beløb til dækning af leveomkostninger 
  • et månedligt beløb til dækning af max tre familiemedlemmers leveomkostninger
  • et genetableringsbeløb i hjemlandet
  • betalt hjemrejse i forbindelse med kontraktforlængelse 
  • FN’s forsikring for udsendte

  Kontraktvilkårene følges både, når du rekrutteres af Mellemfolkeligt Samvirke eller direkte af UNV via Rosteren. 

  Læs mere om at være FN-frivillig  
  Læs om udsendelse som FN-frivillig gennem Mellemfolkeligt Samvirke

  Praktik
  Du kan blive praktikant i FN, hvis du er kandidatstuderende. Praktik er ulønnet, og du får ikke tilskud til rejse eller ophold.

  Læs om praktik i FN-hovedkvarteret og i de øvrige FN-organisationer

 • Økonomisk støtte til jobsøgning i udlandet

  Det er muligt at få dagpenge, mens du søger job i udlandet.

  Som udgangspunkt skal du opholde dig i Danmark for at få dagpenge. Vil du søge drømmejobbet uden for Danmarks grænser, er der dog tre muligheder for at få dine dagpenge med, hvis du søger arbejde i et EØS-land.

  Læs om reglerne for dagpenge, når du søger job i udlandet på Akademikernes hjemmeside

  Du kan også læse om dine rettigheder til efterløn, når du arbejder i udlandet, arbejdsløshedsforsikring under udlandsophold og meget mere, der er godt at vide, hvis du får job i udlandet. 

  Læs alt om reglerne på Akademikernes hjemmeside

  Er du medlem af a-kassen Akademikernes, kan du altid ringe til dem og få råd og vejledning om de juridiske aspekter af at søge job i udlandet. Ring på telefon 33 95 03 95.