Gå til sidens indhold

10 råd til jobsøgningen

Vi guider dig gennem jobsøgningens forskellige faser og kommer med råd til, hvad du skal fokusere på, og hvilke værktøjer og strategier, der bedst hjælper dig.

  • 1. Ring altid på stillingsopslaget

    Inden du skriver din ansøgning, skal du altid ringe på stillingsopslaget. Du skal ringe for at få viden om de opgaver, du skal løse, og de udfordringer, virksomheden står overfor. Med den viden kan du skrive en skarp og målrettet ansøgning.

    Sådan tager du kontakt til arbejdsgiveren

  • 2. Fortæl om dine idéer i din ansøgning

    Din ansøgning skal handle om det, du vil gøre for virksomheden – ikke om, hvad du har lavet tidligere. Start med en fængende overskrift, beskriv din motivation, forklar, hvordan du vil løse de opgaver, der skal løses, og slut af med et ”call to action”, der giver læseren lyst til at kalde dig til samtale.

  • 3. Fokuser på resultater i dit CV

    80 % af dem, der skal rekruttere, starter med at læse dit CV. Dit CV skal primært fortælle om dine resultater og vise, hvad der er kommet ud af de opgaver, du har løst i dine tidligere jobs.

  • 4. Brug dit netværk

    Når du bruger dit netværk i din jobsøgning, skal det ikke være for at bede om et job, men for at skaffe dig viden om, hvad der sker i en bestemt branche, på en bestemt arbejdsplads eller i forhold til en specifik stillingsbetegnelse. Med den viden i bagagen, kan du skrive en bedre ansøgning.

  • 5. Brug eksempler, når du er til jobsamtale

    Når du skal til jobsamtale, skal du vise, at du har tænkt dig ind i virksomheden. Derfor skal du komme med en række gode bud på, hvad du vil gøre, hvis du får jobbet, og understøtte det med eksempler på, hvad du har gjort tidligere og den effekt, det har haft.

  • 6. Forbered dig grundigt før lønforhandlingen

    Der er altid noget at forhandle om, når du diskuterer løn med en kommende arbejdsgiver. Skal du have succes, skal du skaffe dig viden om niveauet, så du kan komme med et højt, men realistisk bud på, hvad du skal have i løn.

  • 7. Brug LinkedIn

    LinkedIn er et medie, du ikke kan komme udenom, når du søger job. Du skal primært bruge LinkedIn til at vise nogle af de ting, du har været med til at skabe, og til at få andre til at fortælle, at du er god til det, du gør.

  • 8. Lav grundig research, når du søger uopfordret

    Hvis du vil skrive en uopfordret ansøgning, skal du starte med at bruge dit netværk til at skaffe dig viden om den virksomhed og den branche, du søger ind i.

  • 9. Brug dit speciale i jagten på dit første job

    Er du studerende eller nyuddannet, kan du bruge dit speciale, praktikforløb eller andre erfaringer fra din studietid til at få foden indenfor på arbejdsmarkedet. Du skal finde nogle pointer frem, som kan være relevante for forskellige virksomheder, og bede om lov til at komme ud og fortælle om det, du har lært.

  • 10. Spørg dine nærmeste, hvis du er i tvivl om din karrierevej

    Hvis du ikke ved, hvordan din karriere skal forme sig fremover, kan du spørger dine kolleger, dine studiekammerater, dine venner eller din familie om, hvad de mener, du er god til. Dernæst skal du spørge dig selv, hvilke opgaver du holder allermest af. Når du kombinerer disse to ting, vil du få et klarere billede af, hvad du skal i dit arbejdsliv fremover.

Kurser til jobsøgende

Forbundet Kultur og Information tilbyder løbende online kurser om jobsøgning og gå-hjem-møder om, hvordan du skriver ansøgninger, der giver flere jobsamtaler.

Se vores tilbud her.