Gå til sidens indhold
11. januar 2023

KI til nye ministre: Vigtigt, at Danmark fastholder position som dataetisk digitalt foregangsland

Der skal især fokus på børns læsekultur, digital inklusion og dannelse, styrkelse af befolkningens informationskompetencer og stærke fag-, forsknings- og uddannelsesbiblioteker.

Pressefoto Tine Segel i rød blazer

KI’s formand har sendt lykønskningsbreve afsted til de nye ministre:

  • Kulturminister Jakob Engel-Schmidt
  • Uddannelses- og Forskningsminister Christina Egelund
  • Børne- og undervisningsminister Mattias Tesfaye
  • Digitaliseringsminister og minister for ligestilling Marie Bjerre.

Sæt borgeren i centrum for den digitale udvikling

I brevet til den nye digitaliseringsminister skriver KI blandt andet:

»Kernen i en stor del af vores medlemmers faglighed og daglige arbejde med systemudvikling, brugerrejser, datahåndtering og dataetik i såvel private virksomheder som den offentlige forvaltning er netop at sikre, at digitaliseringen foregår ansvarligt og tager højde for brugernes behov og kompetencer.

Vores medlemmer er således væsentlige i arbejdet med at sikre, at digitaliseringen ikke kompromitterer borgernes almene rettigheder, og at Danmark fastholder sin position som demokratisk og dataetisk digitalt foregangsland. Vi stiller meget gerne op med vores medlemmer og deres praksis- og specialiserede viden i det videre arbejde.«

Børn og unges læselyst og informationskompetencer

KI opfordrer også til at etablere varige indsatser for at vende den negative udvikling i børn og unges læselyst samt at sikre ansættelse af bibliotekarer på alle ungdomsuddannelser for at bidrage til, at unge opnår de nødvendige færdigheder i deres videre studieliv. Dette har blandt andet den nye børne- og undervisningsminister Mattias Tesfaye modtaget et brev om.

Stå vagt om den høje forskningskvalitet

»Adgang til en relevant og aktuel samling af information og litteratur gennem stærke fag-, forsknings- og uddannelsesbiblioteker er væsentligt for, at forskerne kan bedrive og formidle forskning«, skriver KI også til Uddannelses- og Forskningsministeren.

»KI’s medlemmer er ekspert i open access og informationsressourcer, men er udfordret af digitale barrierer, fx at digitale materialer ikke går på tværs af kommuner og institutioner. KI opfordrer til og vil indgå i samarbejde om at løse den udfordring«.

KI ser frem til samarbejdet med de fire nye ministre.