Gå til sidens indhold

KI i pressen: Selvfølgelig skal bibliotekerne udvikle sig

Selvfølgelig skal bibliotekerne udvikle sig. Men fokus er stadig på litteratur og læselyst. Sådan skriver KI's formand Tine Segel sammen med Pia Henriette Friis, formand i Bibliotekschefforeningen og Paw Østergaard Jensen, formand i Danmarks Biblioteksforening.

Tine Segel har sammen med formændene for Danmarks Biblioteksforening og Bibliotekschefforeningen skrevet et debatindlæg i Kristeligt Dagblad. Foto: Jakob Boserup

Mange ting er ikke længere, som de var "i gamle dage", heller ikke på bibliotekerne. Men at bibliotekerne ikke ser ud som for 10-15-20 år siden, er således et udtryk for udvikling, ikke for afvikling. 

Det er det klare budskab fra KI's formand Tine Segel, Pia Henriette Friis, formand i Bibliotekschefforeningen og Paw Østergaard Jensen, formand i Danmarks Biblioteksforening, der sammen har skrevet et debatindlæg i Kristeligt Dagblad den 2. september. Her hilser de sommerens debat om biblioteker velkomment, men konstaterer også, at bibliotekerne skal have plads til at udvikle sig.

"At bibliotekerne ikke ser ud som for 10-15-20 år siden, er således et udtryk for udvikling – ikke for afvikling, som også har været et synspunkt i debatten. I 1990’erne var der et samfundsbehov for, at computere og internet blev et tilbud på bibliotekerne, et behov som er aftagende, mens der er et stigende behov for, at bibliotekerne vejleder i brugen af digitale løsninger for at sikre den digitale inklusion.

Visse medier er i sagens natur ikke længere dominerende på biblioteket, som for eksempel udlån af musik og film, fordi Spotify og filmstreamingtjenester naturligt har taget over for tidligere tiders udbredte udlån af cd’er og dvd’er. Det kan ikke være anderledes og er ikke et udtryk for, at bibliotekerne ikke længere er nødvendige, men udelukkende et bevis på, at de fleste borgeres ønsker og behov ændrer sig med tiden. Og derfor ændrer bibliotekerne sig også."

Og så skriver de tre formænd, at der fortsat er et stort fokus på litteratur og læselyst i bibliotekerne.

"Bibliotekernes fokus er fortsat på formidling af litteratur og på indsatsen for at give folk lyst til at læse. Uden læselyst daler vidensniveauet og lysten til at blive klogere, både på os selv og på verden omkring os.

Der arbejdes derfor nationalt på at revitalisere en national læsestrategi – et arbejde, som vi fra alle tre organisationer deltager aktivt i. Arbejdet har været medvirkende til at skabe et vedholdende fokus over hele landet på litteratur og læselyst, og et utal af læselystprojekter er med til at vise veje til, hvordan vi kan komme til at stå endnu stærkere på litteraturformidlingsopgaven.

Derfor er bibliotekernes engagement i læsning også så vigtigt. Første skridt i den indsats er som nævnt tilgængeligheden til og formidlingen af litteratur, men det må ikke stoppe der, så vi blot venter på, at borgerne kommer. Bibliotekerne bør fortsat og også i stigende grad skabe aktiviteter, som bringer litteraturen og dermed læsningen endnu længere ind i borgernes hverdag. Alt andet vil være udtryk for en passiv formidling, som ikke vil ramme ret mange nye læsere.

Opbakningen og anerkendelsen af den indsats afspejles for eksempel i antallet af læseklubber på bibliotekerne, der hele tiden vokser. Bibliotekernes tilbud benyttes flittigt, og borgernes lyst til at engagere sig er stor.

Hvis disse og mange andre af bibliotekernes tilbud bliver anset for at være overflødige, er det i vores øjne et temmelig forældet syn på, hvad et bibliotek bør være i dag og i fremtiden.

En fortsat udvikling af vores fælles folkebiblioteker er et udtryk for den helt naturlige rolle, biblioteket spiller, både for den personlige lyst til at lære og for lysten til at deltage i fællesskabet. For hvor skulle alt dette egentlig finde sted, frit og med lige adgang for alle, hvis det ikke skulle være på biblioteket?"

Se hele indlægget i Kristeligt Dagblad.