Gå til sidens indhold

KI i pressen: Når verden forandrer sig, forandrer bibliotekerne sig også

Kristeligt Dagblad bragte den 22. august et interview med KI's formand Tine Segel om bibliotekernes udvikling.

KI's formand Tine Segel. Foto Jakob Boserup

Kristeligt Dagblad har i en række artikler sat fokus på bibliotekernes rolle i samfundet. Den 22. august bragte dagbladet et interview med KI's formand Tine Segel under overskriften Når verden forandrer sig, forandrer bibliotekerne sig også.

Du finder link til artiklen her.

I interviewet siger Tine Segel blandt andet:

- Jeg tager gerne imod den biblioteksdebat, Alex Vanopslagh har rejst. Men jeg synes ikke, man kan konkludere så meget ud fra udlåns- og besøgstal. Vi taler om dannelse. Biblioteket er en institution, som har til formål at skabe oplysning, uddannelse og kulturel aktivitet – baseret på kriterier om alsidighed, aktualitet og kvalitet. Mange af bibliotekernes indsatser er derfor i opsøgende arbejde og samarbejder med dagtilbud og skoler og kan derfor ikke måles i besøgstal, selvom de opfylder bibliotekernes formål. 

- Vi har en bibliotekslov, som siger, at vi skal fremme oplysning, uddannelse og kulturel aktivitet. Når jeg ser på, hvad vi tilbyder, synes jeg, vi rammer skiven. Bibliotekernes aktiviteter baserer sig på faglige vurderinger, biblioteksstrategier og på et princip om politisk armslængde. Jeg synes, at det er vigtigt, at vi via bibliotekerne både har adgang til det brede og det smalle, og at der er et stort fokus på at formidle både de digitale og fysiske materialer. Vi står i en situation, hvor børns og unges læselyst er faldet i løbet af de senere år, og hvor adgangen til digital information andre steder hverken er fri eller lige. Hvis vi skal have en oplyst og veluddannet befolkning, har vi behov for biblioteker. Det er vigtigt at hæfte sig ved, at modsat de fleste andre tilbud er biblioteket ikke baseret på kommercielle interesser.