Gå til sidens indhold

KI i pressen: Kvinder låner flere bøger end mænd

Kristeligt Dagblad har i en række artikler sat fokus på bibliotekerne, og i artiklen "Kvinder låner flere bøger end mænd" fra den 21. august, sættes der fokus på det faktum, at mænd ikke er lige så hyppige lånere som kvinder.

Tine Segel udtaler sig om mænd og biblioteksbrug til Kristeligt Dagblad den 21. august. Foto Jakob Boserup

Omkring 70 procent af KI's medlemmer er kvinder, og derfor er det nærliggende at antage, at der også er flest kvinder ansat på bibliotekerne. Men betyder det, at bibliotekerne hovedsageligt appellerer til kvinder, spørger Kristeligt Dagblad KI's formand Tine Segel i artiklen "Kvinder låner flere bøger end mænd". Til dagbladet svarer hun:

"Nej, det mener jeg ikke, og jeg har aldrig hørt det omtalt som et problem, selvom det altid er væsentligt at have bias for øje. Det ligger jo i uddannelsen og fagligheden som bibliotekar at tænke i målgrupper og brugerperspektiver. Jeg kan også se, at der bliver lavet rigtige mange tilbud og arrangementer rundt i landet for at få fat i mænd og andre målgrupper, der ikke bruger bibliotekerne så meget. Så uanset om du er mand, kvinde eller non-binær, uanset om du har handicap, og hvad din etnicitet og økonomiske baggrund er, er biblioteket til for dig, " siger Tine Segel.

At kvinder i følge Danmarks Statistik er overrepræsenterede blandt brugerne af bibliotekerne, hvor 66 procent af alle bibliotekslånere i 2022 var kvinder, og 70 procent af alt det lånte materiale samme år var lånt af kvinder, kommer ikke bag på psykolog Svend Aage Madsen, der er forskningsleder på Rigshospitalet, og som har forsket i mænds sundhed i over 20 år. Til Kristeligt Dagblad siger han: 

"Vi ved, at kvinder læser mere end mænd, og at de opsøger tilbud som foredrag og læsegrupper i langt højere grad. På den måde er det ikke så overraskende, at de også bruger bibliotekerne mere end mænd", siger han. Og peger på at der ville være klare fordele for mænd i at bruge bibliotekerne mere.

"Mange mænd ville nok kunne få meget ud af at bruge bibliotekerne, hvor der ofte vil være sociale muligheder udover bare muligheden for at låne bøger. Mænd har jo i gennemsnit færre sociale relationer, og bibliotekerne tilbyder netop det i form af læsegrupper, foredrag og andre arrangementer." siger han.

Læs artiklen i Kristeligt Dagblad