Gå til sidens indhold

Stor tillid til bibliotekarer

Bibliotekarer er blandt de faggrupper, danskerne har mest tillid til. I år er det blevet til en flot 4. plads.

Radius laver hvert år en troværdighedsanalyse for at måle danskernes tillid til bestemte faggrupper.

Kommunikationsbureauet Radius spørger hvert år danskerne, hvilken faggruppe, de har mest tillid. (Læs undersøgelsen her). Siden 2018 har bibliotekarerne som faggruppe også været med i undersøgelsen, og siden da har bibliotekarerne alle år ligget i top fem over de mest troværdige faggrupper. Det er endda lykkedes bibliotekarerne at øge deres troværdighed fra 3,66 point i 2020 til 3,79 point i 2021 og nu 3,83 point i 2022.


Det er en anerkendelse, som formand Tine Segel sætter stor pris på.
- For det første er det et stort skulderklap til alle bibliotekarer. Det er imponerende, at de har så høj troværdighed blandt danskerne. Jeg tror, det skyldes, at danskerne er bevidste om, at de altid vil kunne spørge en bibliotekar om hjælp og regne med, at de får den rette information og vejledning, og ikke mindst blev det ekstra tydeligt under corona, hvad det betyder i perioder ikke at have adgang til den hjælp, siger hun.

- Vi lever fortsat i en meget usikker tid, hvor vi i høj grad oplever faren ved misinformation og propaganda, og derfor tror jeg, at danskerne bliver endnu mere bevidste om, hvor stor en værdi det er, at vi i Danmark har biblioteker og fagprofessionelle, der arbejder for fri og lige adgang til viden og ikke mindst hjælp til at navigere i de stigende informationsmængder, siger Tine Segel.

Bag om undersøgelsen

Undersøgelsen er udarbejdet af Radius CPH med data fra Epinions Danmarkspanel. 

I troværdighedsundersøgelsen er deltagerne blevet bedt om at give 5 point til en faggruppe med meget høj troværdighed og 1 point til en faggruppe med meget lav troværdighed. I 2022 scorer bibliotekarerne i gennemsnit 3.83 point. Jordemødrene på førstepladsen får 4,13 point.