Gå til sidens indhold
03. maj 2022 Af Anette Lerche

KI laver overlevelsesguide til nyuddannede

Hvordan skriver jeg en god ansøgning? Hvordan forbereder jeg mig til min første jobsamtale? Hvad bliver lønnen i mit første job? Og hvad gør jeg, hvis jeg ikke kan få et job? KI holdt i april oplæg for kommende dimittender. Oplægget er tænkt som en survival guide til nyuddannede.

Foto Forbundet Kultur og Information

Overgangen fra studieliv til arbejdsliv er fyldt med spørgsmål: Hvilke typer job kan man søge? Hvordan skriver man en ansøgning, hvordan forhandler man løn, og hvad hvis man bliver ledig?

I april besøgte konsulenter fra Forbundet Kultur og Information derfor de studerende på SDU Kolding for at holde oplæg om, hvordan man som studerende bedst forbereder sig på overgangen fra studie- til arbejdsliv. Indledningsvis gav KI’s konsulent tricks til alt fra den gode ansøgning til den gode jobsamtale, og efterfølgende fortalte juridisk konsulent Tanja Bügel Kruse om, hvad der sker, når man får sit første job.

- De studerende var for eksempel meget nysgerrige efter at høre om startlønnen. Det er ikke en information, der er så let at finde selv, og de blev ret imponeret over, at startlønnen i kommunerne er på lidt over 28.000 kroner, mens den i staten er på knap 27.000 kroner. Begge steder skal pensionen så regnes oveni, siger Tanja Bügel Kruse.

- Jeg fortalte også, hvordan de studerende kan få hjælp af tillidsrepræsentanten på arbejdspladsen, hvis de er medlem af KI. Og hvordan KI kan hjælpe med at forhandle løn, hvis deres første job er på det private arbejdsmarked. Jeg gav dem også viden om, hvilke vilkår overenskomsterne giver. Og så drøftede vi, hvordan man får en god start på arbejdsmarkedet. Eksempelvis at man skal være åben og engageret, og at man – hvis man synes, at noget skal ændres – ikke kan forvente, at det sker fra den første dag, siger hun.

De studerende fik også informationer fra A-kassen om eksempelvis dagpenge og reglerne omkring ledighed.

- Min fornemmelse er, at deltagerne blev godt rustet til at gå fra at være studerende til at blive jobsøgende. Nu har de konkret viden om, hvordan vi kan hjælpe dem, og at de altid kan henvende sig. Det giver dem en god tryghed.