Gå til sidens indhold
16. juni 2022 Af Anette Lerche

KI i pressen: Altinget sætter fokus på kulturbesparelser

Der spares på kulturen i landets kommuner. Det går blandt andet ud over folkebibliotekerne, skriver Altinget Kultur den 15. juni.

Portræt af Forbundet Kultur og Informations formand Tine Segel

I perioden fra 2016 til 2021 har 65 ud af 98 kommuner skåret i de årlige udgifter til kulturområdet. Samlet set bruges der 3,2 procent mindre end i 2016, skriver Altinget Kultur.

Ser man særskilt på bibliotekernes budgetter, så er det tydeligt, at de holder hårdt for, når der skal spares penge i kommunerne. Samlet set bruger kommunerne nemlig 8 procent mindre på bibliotekerne, end de gjorde i 2016. Det har betydet bibliotekslukninger, påpeger formand i Forbundet Kultur og Information Tine Segel.

- For mange borgere er konsekvensen, at der er blevet for langt til et bibliotek. Undersøgelser viser, at det særligt går ud over børns brug af biblioteker. De kommer ikke derhen, hvis der er over fem kilometer. Vi kan også se, at der er blevet fjernet mange årsværk fra bibliotekerne gennem de seneste ti år. Det har en betydning for kvaliteten og udbuddet af tilbud, siger Tine Segel.

- Som borgere har vi brug for fællesskaber og mødesteder. Det er bibliotekerne med til at facilitere i kraft af bogklubber, debatter og andre aktiviteter. Det er vigtigt i en hverdag, hvor vi ser flere og flere ensomme. Og så koster det ikke noget at bruge bibliotekerne. Der er lige adgang for alle uanset socioøkonomisk baggrund, og det er vigtigt, siger Tine Segel til Altinget.