Gå til sidens indhold
10. februar 2022 Af Anette Lerche

For gammel til et nyt job?

En evaluering af puljen til »særlig indsats for ledige over 50 år« viser, at halvdelen af deltagerne har oplevet at blive fravalgt på grund af alder. Men seniorerne vil gerne arbejde og skifte branche for at finde nyt job, konkluderer rapporten fra Beskæftigelsesministeriet.

Foto Unsplash

Mange seniorer oplever, at deres alder betyder, at de løber panden mod en mur, når de søger job. Det viser nye tal i en evaluering af den såkaldte seniorpulje i årene 2018-2021. 600 seniorer har deltaget i projektet, og 300 har besvaret undersøgelsen. Og her har 49 procent af respondenterne i evalueringen svaret, at de har oplevet at blive valgt fra på grund af deres fødselsdato, mens 44 procent har erfaret, at det er svært at finde job, hvis de ønsker at skifte branche. Projekter, der netop sigter på at bringe seniorer tilbage på arbejdsmarkedet, viser dog, at en virksomhedsrettet indsats har en positiv effekt. Desuden giver projektdeltagerne udtryk for, at samtaler om deres personlige og faglige kompetencer under projekterne kan give fornyet tro og håb og nye perspektiver, der kan lede til nyt job.

Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard ærgrer sig over, at ledige seniorer oplever at blive fravalg i ansættelsesprocesserne:

- Jeg kan kun opfordre flere arbejdsgivere til at åbne øjnene for seniorer – særligt i en tid med stigende mangel på arbejdskraft. De har en masse erfaring og kvalifikationer gennem et helt arbejdsliv, og de er ofte nemme at få sluset ind på arbejdspladsen.

Fremhæv din erfaring og resultater

Forbundet Kultur og Informations karrierekonsulent Ricki Nielsen peger i forbindelse med undersøgelsen på, at det kan være svært for en jobsøgende at vurdere, hvorfor man bliver fravalgt. 

- Det er ikke min oplevelse, at man som jobsøgende senior ved, om man bliver valgt fra på grund af alder. Det er jo en oplevelse, de står med. Min vurdering er, at når man kommer lidt op i årene, så er man ikke nødvendigvis så god til at sige, hvilken værdi man har - også i forhold til sin alder. Som jobsøgende senior har man jo den fordel, at man ikke har barns første sygedag, at man har erfaringer fra et langt arbejdsliv, og at man har løst mange udfordringer. Det skal man fremhæve i stedet for at tage det som en selvfølge, at en arbejdsgiver kan regne det ud, siger han.

- Det er desuden vigtigt, at man ikke tænker om sig selv, at man er gammel og har mistet taget. Det har man ikke. Man skal i stedet sætte ord på alt det gode, man kan, og den værdi, man kan skabe for en ny arbejdsplads. Det fokuserer vi derfor også på i karriererådgivningen.

 

Som jobsøgende senior har man jo den fordel, at man ikke har barns første sygedag, at man har erfaringer fra et langt arbejdsliv, og at man har løst mange udfordringer. Det skal man fremhæve.